O tistih, ki prihajajo, in tistih, ki ostajajo

Tina Murko Gajšek
02.10.2019 19:52

V petek bo celjska premiera koprodukcijske predstave Prešernovega gledališča Kranj in SLG Celje, nastale po drami Rajzefiber Gorana Vojnovića

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V predstavi se iz lastnih frustracij rodijo različne nestrpnosti - ne le do nekoga, ki pride, temveč tudi do najbližjih," pravi Aljoša Ternovšek.
Nada Žgank

Nova predstava SLG Celje in Prešernovega gledališča Kranj govori o migracijah, vendar ne z vidika migrantov, temveč nas, ki spremljamo ali pričakujemo prihod migrantov v svoje okolje. Problematiko migracij je za gledališki oder zaobjel Goran Vojnović. "Na eni strani se srečujemo z migracijami naših ljudi, ki odhajajo v tujino v želji po boljšem življenju, po drugi strani pa s pritokom ljudi iz držav bivše Jugoslavije in z zadnjo migrantsko krizo tudi iz drugih držav. Goran to zna povezati v dramo, ki odpira vprašanja družinskih in prijateljskih odnosov ter vprašanja migrantstva," pojasnjuje upravnica in umetniška vodja SLG Celje Tina Kosi.
Protagonist je Saša, ki mora skrbeti za svojo mamo. Pri tem mu pomaga mlada begunka iz begunskega centra, kar sproži vrsto predsodkov. Čeprav je Saši pomoč mami v breme, pa je tudi izgovor, da se dekletu ne pridruži v Londonu, kjer bi bil vedno tujec. Tako si nasproti stojita dva migranta - begunka Amina in Saša, ki se odpravlja na pot, ki je beg možganov. "Saša je pripadnik generacije, ki je pasivna in se ne more premakniti ali sprejemati odločitev o svojem življenju," prvo glavno temo predstave pojasnjuje režiserka Anica Tomić. Druga je doživljanje migracij pri tistih, ki migrante pričakujejo. "Ko mlada begunka pride v družino, sproži mehanizme, s katerimi njeni člani počasi odkrivajo svoje neuspehe, frustracije in izkrivljena sovraštva," pravi Tomićeva.
K temu pa niso želeli pristopiti obsojajoče do strani, ki bolj ali manj sprejme migrante, poudarja dramaturginja Jelena Solarić. "Nismo želeli v predstavo kreniti z mislijo, da smo vsi rasisti in nam ni pomoči. Trudili smo se prikazati dobrodošlico, ki je na trenutke celo pretirana in zato komična," razlaga. Plasti odnosa do prišlekov se lupijo postopoma. "V nekem trenutku trčita predstava o tistem, ki pride od drugod, in tisto, kar prišlek je. In v tem trku pride do razdvojenosti, ki vodi na stranpota odnosov," še dodaja Solarićeva.
V predstavi igrajo Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Miha Rodman, Lina Akif in Tarek Rashid.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta