Odmik Metke Kavčič v KiBeli

mh
13.06.2019 22:18

Mariborska akademska kiparka tokrat predstavlja scenografsko-zvočno postavitev, poleg kiparstva vpleta tudi digitalne medije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metka Kavcic, kiparka Avtor Igor Napast
Igor Napast

Nocoj bodo v KiBeli odprli razstavo Odmik akademske kiparke Metke Kavčič. Prepoznavnost umetnice temelji na unikatnem kiparsko-industrijskem slogu, s katerim vliva nežnost oblik ter vizualno reinkarnira grobe, surove materiale, kot sta bron ali pločevina, v na videz nežne skulpture, mehke kot tkanine ali prosojne kakor čipke," je zapisala v predstavitvi razstave kuratorka Nina Jeza. V mariborski KiBeli se umetnica predstavlja s projektom, v katerem s pomočjo vizualno-zvočne naracije popelje iz urbanega doma v najbližji gozd, v svet.
Metka Kavčič deluje na več področjih - od risbe, slikarstva, animacije do samosvojih skulpturnih tehnik. Odmik predstavlja scenografsko postavitev: poleg kiparstva v kreacijo povezuje tudi digitalne medije, videoanimacijo in zvok. Z naborom in selekcijo zvoka v kombinaciji z vizualno kuliso ter z nizanjem fotografij iz cikla vrtov ali iz pločevine izrezanih dreves, krošenj, ki so projicirane v prostor, nas postavlja v umet(el)no okolje, v nekakšno omnivirtualno izkušnjo narave. In situ postavitev dirigira zvokovna naracija, posneta kot umetničino vsakodnevno romanje od stanovanja do ateljeja in nato do končne postaje, idealiziranega gozda. Umetnica želi opozoriti na apatičnost in imunost človeka za zvočne (pre)nasičenosti mest.
Odmik Metke Kavčič je torej odklop in pobeg. Fotografije na razstavi so delo Branimirja Ritonje, obdelava zvoka Andreja Hrvatina, videoanimacija pa Studia Legen. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta