Odstop avstrijske ministrice za kulturo

pv
16.05.2020 21:09

Ulrike Lunacek je v petek odstopila, da bi dala prostor "nekomu, ki lahko doseže več kot jaz"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulrike Lunacek
Heinz-Peter Bader/Reuters

Avstrijska ministrica za kulturo - oziroma formalno državna sekretarka za kulturo in umetnost - Ulrike Lunacek je v petek odstopila, poroča Avstrijska tiskovna agencija, povzema pa MMC RTV SLO.
Za to se je odločila po kritikah z več strani glede vladnega odziva na pandemijo novega koronavirusa, saj so ukrepi močno prizadeli umetniški sektor. Avstrijski gledališki režiserji so nedavno ostro kritizirali vlado, ker ni pripravila časovnice za rahljanje ukrepov in jasnih pravil za varno izvedbo predstav. Umetniki in kulturniki z drugih področij pa so se pritoževali, da je vlada v pandemiji zanemarila njihove finančne potrebe in skrbi.
Ulrike Lunacek je v televizijskem nagovoru dejala: "Dajem prosto pot nekomu drugemu, ki lahko v tej krizni situaciji doseže več kot jaz." Po izbruhu pandemije kmalu po prevzemu funkcije "ni bilo več nobene možnosti za uresničitev ambicioznih vladnih načrtov za kulturo," je rekla.
Ulrike Lunacek je v odstopnem govoru spregovorila tudi o revščini umetnikov, češ da je telefonska številka njene pisarne zasuta s klici obupanih ljudi, ki nimajo denarja za osnovne potrebe. "To ni vredno ene najbogatejših držav na svetu," je dejala, piše MMC RTV SLO.
V torek ali sredo naj bi bilo znano, kdo jo bo nasledil, Lunackova je bila kandidatka avstrijskih Zelenih in novo sekretarko ali sekretarja bo izbrala ta stranka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta