Opera Starec in morje v režiji Karmine Šilec premierno v Arizoni

P. V.
04.11.2023 23:15

Že druga operna premiera slovenske dirigentke - in režiserke - v Združenih državah Amerike letos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starec in morje
Dorian Šilec Petek

Nocoj je bila v Arizoni svetovna premiera opere Starec in morje (The Old Man and The Sea) v režiji Karmine Šilec. Operno priredbo novele oziroma kratkega romana Ernesta Hemingwaya ameriške skladateljice Paole Prestini je Karmina Šilec konceptualno postavila kot večplastno interpretacijo motivov iz kultnega dela, ki segajo od vprašanja staranja, ekologije, kapitalizma do verskega, gospodarskega in kulturnega kolonializma. Ustvarjalno ekipo sestavljajo libretist Royce Vavrek, scenograf Dorian Šilec Petek, umetniški sodelavki Sidra Bell in Sarah Chiesa, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in drugi.

Delo je bilo premierno predstavljeno v ASU Gammage Memorial Auditorium, 10. februarja naslednje leto pa bo gostovalo v Carolina Performing Arts Center v Chapel Hillu. V nadaljevanju bo predstava gostovala v New Yorku, Los Angelesu in drugod.

Opera Starec in morje spremlja pisatelja Ernesta Hemingwaya v njegovih zadnjih dneh, ko razmišlja o portretih svojega življenja, pomešanih s podobami iz njegove mojstrovine Starec in morje, ene najpomembnejših knjig ameriške književnosti 20. stoletja. V večplastni interpretaciji zgodbe opera raziskuje vlogo ostarelega posameznika v družbi, pri čemer v Hemingwayevo izvorno pripoved o Santiagu, svečeniku časa, vstopajo druge podobe in poetizirani elementi, kot so baseball in Joe DiMaggio, sakralna ikonografija in Maria de Cobre, intimna pisma Hemingwayja z Marlene Dietrich in drugi, je pred premiero v sporočilu za javnost zapisala Karmina Šilec.

Dorian Šilec Petek

Skladateljica Paola Prestini sodi med najvidnješe ameriške avtorice glasbe. Sodeluje s pesniki, ustvarjalci filmov in znanstveniki v ustvarjanju multimedijskih del, prejema naročila najvidnejših zasedb, produkcijskih in opernih hiš: Brooklyn Academy of Music, Barbican Centre, Carnegie Hall, Choir of Trinity Wall Street, Kennedy Center, Los Angeles Philharmonic, Los Angeles Opera in The New York Philharmonic. Deluje kot umetniška voditeljica enega najvidnejših glasbenih producentov v ZDA – National Sawdust v New Yorku.

V naslovni vlogi Santiaga in Hemingwaya je nastopil Nathan Gunn (njegova alternacija je Armando Contreras), ki nastopa v najvidnejših opernih hišah, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, Opera v San Franciscu, Lirična opera v Chicagu, Kraljeva opera v Londonu, Nacionalna pariška opera, Bavarska državna opera v Münchnu, Theater and der Wien na Dunaju, Teatro Real v Madridu, Operi La Monnaie v Bruslju in drugod. Naratorico La Mar je izvajala sopranistka Measha Brueggergosman-Lee, ki je svoje inovativne programe izvajala v Carnegie Hall v New Yorku, Kennedy Centru v Washingtonu, v Konzerthaus and Musikverein na Dunaju in drugod. Sodelovala je z dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Sir Andrew Davis, Gustavo Dudamel in Daniel Harding. V projektu pod glasbenim vodstvom Mile Henry sodelujejo še kontratenorist Rodolfo Girón v vlogi Manola, z grammyjem nagrajeni zbor Phoenix Chorale in drugi. Vidno solistično vlogo ima Jeffrey Zeigler, nekdanji član slovitega Kronos kvarteta in eden najbolj inovativnih in vsestranskih violončelistov našega časa.

Predstava je nastala v produkciji Beth Morrison Projects v sodelovanju z ASU Gammage, Carolina Performing Arts, VisionIntoArt, Krannert Center of Performing Arts ter Jill & Bill Steinberg.

Starec in morje je že letošnja druga operna premiera Karmine Šilec v ZDA, v začetku leta je bila v San Franciscu premiera opere Baba: Življenje in smrt Stane.

Dorian Šilec Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta