Opozicija kritična do rezultatov programskega razpisa ministrstva za kulturo, Koprivc Simonitija pozval k odstopu

STA, A.L.
13.01.2022 15:43

Poslanec SD Marko Koprivc se je v današnji izjavi kritično odzval na rezultate štiriletnega programskega razpisa za kulturne programe v umetnosti in ministra za kulturo Vaska Simonitija pozval k odstopu. Na rezultate razpisa, na katerem so nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev, so se odzvali tudi v LMŠ in Levici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot je povedal Koprivc, je ministra pozval, naj nemudoma odstopi, saj, kot je dejal, "toliko škode, kot jo je naredil minister Simoniti za polje kulture in vsa ostala področja, ki jih pokriva ministrstvo za kulturo, niso naredili vsi ministri skupaj od leta 1990".

Glede rezultatov štiriletnega programskega razpisa za kulturne programe v umetnosti je izpostavil, da na njem niso bili uspešni nekateri najpomembnejši in najuglednejši kulturni ustvarjalci v Sloveniji, kar se dogaja v kulturi, pa je po njegovih besedah "sramotno in nevredno demokratične države sredi Evrope".

Menil je, da so bili ustvarjalci, ki so bili na razpisu neuspešni, s strani države kaznovani z nefinanciranjem zato, ker so preveč kritični do oblasti, ter tovrstno kaznovanje označil za nedopustno. "Ne smemo pustiti, da se ubija vse, kar je kolikor toliko kritično, da se ubija neodvisno umetnost in da se uničuje neodvisne medije. To je nedopustno, zato od ministra Simonitija zahtevamo, da nemudoma odstopi," je pozval Koprivc.

Pričakovati, da bo minister "karkoli storil v dobro slovenske kulture", je utopično

Aljaž Kovačič (LMŠ) je povedal, da jih rezultati razpisa niso presenetili. Da ta vlada nasprotuje nevladnikom, ki so bili kritični do vseh vlad, po njegovih besedah ni presenečenje, uničevanje nevladnikov pa je le še ena točka v uničevanju kulture, je menil. Kot je še povedal, so nad rezultati razpisa razočarani, saj bodo škodo utrpeli tisti, "ki slovensko kulturo bogatijo in jo predstavljajo v svetu".

Pričakovati, da bo minister "karkoli storil v dobro slovenske kulture", je po njegovih besedah utopično, zato so v pričakovanju volitev v upanju, da se bo po njih spremenil tudi odnos do kulture, ki mora biti spoštljiv do vseh teh, ki slovensko kulturo ustvarjajo.

Tudi Primož Siter (Levica) je bil v izjavi kritičen do vlade Janeza Janše, ki, kot je dejal, "načrtno že cel svoj mandat uničuje slovensko kulturo". Simoniti po njegovih besedah s svojo akcijo nevladne organizacije v kulturi, njihove programe ter tudi ustvarjalce same "potiska na rob preživetja" in tukaj je po njegovem mnenju "zelo jasna politična dimenzija", saj gre za organizacije, ki so kritične do dela vsake vlade.

Izpostavil je, da so med tistimi, ki na razpisu niso bili uspešni, "vrhunski kulturni ambasadorji Slovenije v tujini". "Gre za zelo jasno politično akcijo ministra Simonitija in Janševe vlade, ki bi se v času največje javnozdravstvene, gospodarske, socialne, stanovanjske in demografske krize morala ukvarjati s pomembnimi vprašanji, pa se raje ukvarja z obračunavanjem s svojimi kritiki ali tistimi, ki ji nastavljajo ogledalo," je dejal.

Ministrstvo za kulturo z ministrom Simonitijem bi moralo biti po Siterjevih besedah "prvi branik slovenske kulture in kulturnih ustvarjalcev", a tukaj zavzemajo ravno diametralno nasprotno vlogo, "kot krvniki, kot grobarji slovenske kulture, kar je nesprejemljivo", je dejal Siter in dodal, da bi takšna vlada morala že zdavnaj oditi.

Kot v sporočilu za javnost navajajo v Levici, so brez sredstev ostali Zavod Maska, Delak center, Zavod Emanat, Mesto žensk, Nomad Dance Academy Slovenija, Carmina Slovenica, skupina Laibach, Gala Hala na Metelkovi, Gledališče Glej in drugi.

V službi za odnose z javnostmi na ministrstvu so sicer napovedali pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta