Pogled na jubilejno leto

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.06.2019 16:16

​Štajerski Slovenci v Avstriji so lani praznovali 30 let svojega kulturnega društva in 20 let svoje Pavlove hiše, sedaj pa so tem dogodkom dali tudi največji poudarek v svoji pravkar izdani letni reviji VII oziroma 7 č

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslovnica letošnje revije štajerskih Slovencev v Avstriji
Neznan

Pri Kulturnem društvu sedmi člen za avstrijsko Štajersko je v juniju, malce kasneje, kot je običajno, izšel letni zbornik. Zbornik že drugo leto nosi novi naslov Sedem, torej z rimsko številko VII oziroma tudi 7 č. V podnaslovu piše, da gre za revijo Slovenk in Slovencev na avstrijskem Štajerskem. Pred tem je zbornik izhajal pod naslovom Signal in Znak.
Zbornik slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem ostaja dosledno dvojezičen in premore 200 strani. Na notranjih platnicah znova prinaša določila sedmega člena Avstrijske državne pogodbe, ki jamčijo narodnostne pravice avstrijskim državljanom slovenske in hrvaške manjšine na Koroškem, Gradiščanskem in Štajerskem. Sicer zbornik uvajajo lanski slovesni nagovori avstrijskih in slovenskih politikov, saj je tedaj minilo okroglih 30 let od ustanovitev društva v Gradcu in 20 let od odprtja društvene Pavlove hiše v vasi Potrna. Poleg jubilejnega nagovora slovenske veleposlanice z Dunaja Ksenije Škrilec, deželne štajerske svetnice za izobraževanje in družbo Ursule Lackner pa avstrijske konzulke v Sloveniji Manuele Frommwald in radgonskega župana Heinricha Schmidlechenerja ter Rudija Merljaka iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu so natisnili tudi čestitko in dobra voščila društvu avstrijskega zveznega predsednika Alexandra Van der Bellna. Zraven je tudi pozdrav nekdanjega avstrijskega predsednika, takrat še predsednika avstrijskega parlamenta Heinza Fischerja, ki je skupaj s tedanjim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom pred 20 leti odprl Pavlovo hišo. S to gesto sta politika pripomogla, da so se začela razblinjati obča sumničenja, nezaupljivosti in nejevere do novega samozavedanja slovenske štajerske manjšine v Avstriji. Sodeč po govorih, ki so objavljeni, se je to v minulih letih in desetletjih dodobra spremenilo.
Zbornik nadaljuje s pozdravom predsednice kulturnega društva Susanne Weitlaner. Ob 70-letnici Branka Lenarta, nekdanjega dolgoletnega predsednika društva, je njegovo delo umetniškega fotografa popisal Frido Hütter, kulturni novinar časnika Kleine Zeitung. V zborniku so se spomnili tudi 20-letnice Radia Agora, ki daje slovenski manjšini glas v etru avstrijske Koroške in Štajerske. Pišeta Angelika Hödl in Christian Neuhold, Agora pa prostore Pavlove hiše uporablja tudi za svoje dopisništvo.
Nato sledijo teme o podružnici koncentracijskega taborišča Mauthausen med drugo svetovno vojno na Ljubelju pa o zanikovanju slovenščine na avstrijskem Koroškem, o podobah Ljubljane pred 100 leti in o 150 letih avstrijskih okrajnih glavarstev. Zbornik se poglobi tudi v burna leta od 1918 in 1920, ko je od Prekmurja, prek Radgone do Cmureka nastajala nova meja. Umetnika Robin Klengel in Jurij Bobič pišeta o Galeriji na (tej) meji. Cankarja v stripu predstavita Lena Jevnik in Uroš Grilc, fenomen NSK oziroma skupine Irwin pa Miško Šuvaković.
​Letni zbornik se zaključi s fotoreportažami številnih lanskih prireditev in dogodkov, ki sta jih pripravila Društvo in Pavlova hiša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta