Poletno nočno življenje muzejev

Petra Zemljič Petra Zemljič
11.06.2019 15:54

Že sedemnajstič bodo muzealci in galeristi popestrili sobotno noč in večer številnim obiskovalcem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lik letošnje Poletne muzejske noči
Skupnost muzejev Slovenije

V soboto, 15. junija, bo v popoldanskih in večernih urah okoli 83 institucij brezplačno odprlo vrata in na 130 prizoriščih ponudilo več kot 370 dogodkov, sta napovedali Simona Tripkovič in dr. Aleksandra Berberih Slana, koordinatorici projekta. Skupnost muzejev Slovenije letos organizira že 17. Poletno muzejska noč. Od 18. do 24. ure bodo slovenski muzealci in galeristi z najrazličnejšimi programi popestrili večer in noč številnim obiskovalcem. Lani jih je prišlo 40 tisoč.
Novost letošnje Poletne muzejske noči, izpostavlja Berberih Slana, je drugačen pristop k promociji projekta, muzejev, galerij in kulturne dediščine. Tako v projektu sodeluje veliko mladih umetnikov, nekatere kulturne ustanove so jih vključile v pripravo in izvedbo programov. Skupnost muzejev na primer je k promociji dogodka povabila študentko magistrskega študija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Janjo Kosi. Ker se ukvarja predvsem z ilustracijo in animacijo, je temu primerno zasnovala tudi lik Poletne muzejske noči in animacije. Novi pristop, pravijo, je že požel številne pohvale, filmčki pa zelo odmevajo v družabnih omrežjih in nagovarjajo k obisku.
Sicer pa letos v projektu sodelujejo ustanove iz 55 slovenskih krajev. Odpirali bodo nove razstave, izpeljali vodstva po zbirkah v več jezikih, delavnice za otroke, odrasle in družine, predavanja, projekcije filmov, koncerte, gledališke predstave, učne ure in tako naprej. Priključilo se je tudi nekaj ustanov, ki doslej niso sodelovale, kar je po mnenju organizatorjev znak, da je Poletna muzejska noč pomembna za slovenski prostor, da ljudi zanima slovenska kultura in da cenijo našo kulturno dediščino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta