Polletna bera založbe Pivec: Od gorenjskega Kekca do štajerskega argoja

Petra Vidali
07.12.2020 15:10
"Priročnik za Štajerce in ne-Štajerce" bo prišel te dni iz tiskarne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Svojevrsten spomenik našemu mestu in našemu govoru"
Založba Pivec

Založba Pivec je - preko zoo- ma - predstavila svojo polletno bero. Osemnajst knjig (letno jih izdajo 30), ki so že na trgu ali bodo prišle iz tiskarne prav te dni, potrjuje, da gre za splošno založbo, v njenem programu so tako leposlovje kot znanstvene monografije in tudi učbeniki, izvirna in prevedena dela, prav tako pa dela za vse starostne skupine. Program so predstavili direktorica in odgovorna urednica Milena Pivec, vodja programov Zala Stanonik in urednik Nino Flisar ter sodelavka za promocijo Tjaša Lešnik.

Segment za otroke in mladino je raznoroden. Ob novem mladinskem romanu Cvetke Bevc (Stekleni plameni), jubilejni izdaji pesmi Zvezdane Majhen (Zvezdančice), zgodb Las na koži Barbare Simoniti, novi knjigi poezije za mlade Bine Štampe Žmavc (Pesem v oblačku) so predstavili tudi prvo knjigo iz nove zbirke Svetilnik, ki bo prinesla slovensko in svetovno mladinsko klasiko. Začenjajo s Kekcem, vse tri Vandotove pripovedke o atipičnem slovenskem junaku so zbrali v eni knjigi, jezikovno redakcijo, s katero je besedila približal mladim bralcem, je opravil Nino Flisar. Predstavili so še prevodna dela za otroke, v sklopu evropskega podpornega programa so prevedli tudi slikanici litovskega in francoskega avtorja.

Med leposlovnimi deli za odrasle sicer v drugem polletju ni novega dela Avgusta Demšarja, Cerkev je izšla v začetku leta, zato pa so (po)natisnili Primere inšpektorja Martina Vrenka, tri avtorjeva dela, ki so doživela ekranizacijo in jih bomo kmalu videli kot televizijsko serijo: Olje na balkonu, Retrospektivo in Tanek led. Kot ste v Večeru že lahko brali, je Branko Gradišnik svoji "strogo zaupni seriji" dodal novo delo, Mi mlajši logarji. Liljana Jarh je izbrala in pospremila poezijo Neže Maurer, izšla je lepa knjiga z naslovom V pesmih je moje življenje. Cvetka Bevc je napisala svojo peto pesniško zbirko, In vendar sem, Zvezdana Majhen pa zbirko haikujev z naslovom HA - IQ. V segmentu znanstvenih monografij je izšlo prvo od načrtovanih štirih del hišnega avtorja Dragana Potočnika o preteklosti in sedanjosti islama, Zgodovinski pregled islamske civilizacije. Izšla je tudi knjiga dolgoletnega kliničnega psihologa na oddelku za pedopsihiatrijo mariborske bolnišnice Ignaca Schmidta Anoreksija, neizrekljiva praznina. Času primerno so pripravili tudi učbenik Simona Horvata Načrtovanje in razvoj spletnih aplikacij.

Najbolj pričakovana knjiga pa bo prišla iz tiskane zdaj zdaj, in sicer gre za knjižno izdajo znamenitega Štajerskega argoja. Kar se je začelo na družbenem omrežju, nadaljevalo na Radiu Maribor, bo imelo zdaj (spet) pisno obliko, seveda dopolnjeno z vsem, kar je fenomen na poti nabral. Iztočnici in razlagi sledi še uporaba v naravni govorni situaciji, s QR- kodo pa se boste priklopili tudi na radijske oddaje. Ta "jezikovni priročnik za Štajerce in Neštajerce" je "svojevrsten spomenik našemu mestu in našemu govoru".

Dokler je bilo mogoče, je založba Pivec približevala knjige v živo, med junijem in septembrom je organizirala Kulturna vasovanja, že takrat pa so začeli pripravljati profesionalno posnete predstavitve svojih avtorjev. Na ogled so na družbenih omrežjih in youtube kanalu založbe, kjer bo decembra mogoče spremljati tudi dogodke, že to sredo bo predstavitev Zvezdančic ob avtoričini sedemdesetletnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta