Pomagajte na novo postaviti prvo razstavo

pv
24.02.2021 06:15
V Umetnostni galeriji Maribor bi radi rekonstruirali razstavo iz leta 1920, ki je pomenila začetek kontinuiranega organiziranega delovanja na področju likovne umetnosti v mestu, odprtje razstave o razstavi bo ta petek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fran Vesel, I. umetnostna razstava v Mariboru, sken steklenega negativa, hrani Narodni muzej Slovenije
NMS

Konec leta 1920 je bil Maribor prizorišče "prve umetniške razstave". Pobudo je podal slikar Viktor Cotič, slavnostno pokroviteljstvo pa prevzel general Rudolf Maister. "V mestu, ki je po razpadu Avstro-Ogrske in nastanku kraljevine južnoslovanskih narodov doživljalo silovite etnične in socialne spremembe, je to bil svojevrsten podvig, katerega cilj je bil prikazati kulturno podobo zdaj slovenskega mesta, povezati in organizirati likovne ustvarjalce vseh narodnosti, slojev ali stanov ter v javnosti prebuditi zanimanje za likovno umetnost."

Eksponat s prve razstave: Viktor Cotič, Moja mati, 1920, olje na platnu, 70 x 74 cm, last družine Zei
Družina Zei

Na razstavi je 28 umetnikov in umetnic pokazalo več kot 180 del in v mestu je sprožila vrsto pomembnih novosti: ustanovljeno je bilo prvo likovno društvo, natisnjen prvi umetniški katalog, v medijskih odzivih so prvič problematizirali razstavne zasnove, pričelo se je govoriti o umetniškem trgu in likovnem izobraževanju, takoj po otvoritvi se je pokazala tudi nuja po stalnem razstavnem prostoru in prvi likovni zbirki slovenske moderne umetnosti, ki bi bila javnosti na voljo v trajni obliki.

Fran Vesel, I. umetnostna razstava v Mariboru
NMS

"S to razstavo je likovno življenje končno postalo del mariborskega javnega življenja. Še več, po odprtju prve razstave se v našem mestu delovanje na področju likovne umetnosti kljub težavam in zastojem ni več ustavilo, zato razstavo upravičeno štejemo kot začetek kontinuiranega organiziranega delovanja na področju likovne umetnosti," pravi direktorica galerije Breda Kolar Sluga, direktorica galerije in tudi kustosinja razstave o prvi razstavi. "Razstava je odlična priložnost, da predstavimo zanimive začetke, hkrati pa tudi, da ob jubileju potegnemo črto in premislimo, kaj smo v stotih letih dosegli," doda. Spletno odprtje razstave bo v UGM Kabinetu (v pritličju galerije v Strossmayerjevi ulici) v petek, 26. februarja, ogledati pa si jo je mogoče že prej, in sicer v običajnem odpiralnem času galerije in v skladu z navodili za javno zdravje.

Fran Vesel, I. umetnostna razstava v Mariboru
NMS

Natančna rekonstrukcija prve razstave za zdaj ni možna, pravijo. "Veliko del smo identificirali po opisih in na osnovi fotografij. Našli pa smo jih le nekaj, ki jih hranijo javne in zasebne zbirke. V dneh, ko smo veliko doma, lahko skupaj poiščemo še katero od teh umetnin. Tako javnost pozivamo, da se ozrejo po stenah in predalih svojih domov ter preverijo, ali je morda pri njih katero izmed del s prve razstave v Mariboru." Pri tem si je mogoče pomagati s fotografijami razstave, ki jih je posnel Fran Vesel (vse so na voljo na spletni strani galerije), in seznamom umetnikov in umetnic. "Informacije o delih s prve umetnostne razstave v Mariboru so izredno dragocene za raziskovalce naše likovne in razstavne dediščine."

Vabilo na prvo razstavo, Zbirka Frana Vesela, Narodna in univerzitetna knjižnica
NUK

Najditelje in lastnike del prosijo, da jim posredujejo fotografije umetnin s podatki (zadostuje s telefonom). Reprodukcije del bodo ob soglasju lastnikov objavili na ekranu v razstavišču UGM Kabinet in na spletni strani razstave.

Eksponat s prve razstave, Vera Simonič Blumenau, Švedinja, 1918, olje na platnu, 40 x 32 cm, Pomurski muzej Murska Sobota
Tomislav Vrečič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta