Poslovil se je teatrolog, gledališki in literarni kritik Vasja Predan

01.11.2021 12:53
"Njegova strastna privrženost gledališču, njegova vsestranska informiranost in njegova poklicanost k pisanju predstavljajo dragocen zgled"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasja Predan (1930-2021) 
Sandi Fišer/Pgk

Umrl je gledališki in literarni kritik, teatrolog in urednik Vasja Predan.

Rodil se je rodil 6. januarja 1930 v Vitomarcih v Slovenskih goricah. Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Do leta 1956 je bil v svobodnem poklicu, od leta 1957 do 1962 je bil zaposlen kot prvi dramaturg na Televiziji Ljubljana, nato pa bil do upokojitve leta 1992 urednik pri Naših razgledih.

Njegovo več kot pol stoletja dolgo kritiško spremljanje domače in tuje produkcije še danes nudi zanesljiv vpogled v gledališko življenje na Slovenskem. Pisal je tudi eseje in komentarje o dramaturških in gledaliških vprašanjih, ki odsevajo tudi njegovo odprtost za aktualizirano, samosvojo odrsko interpretacijo dramske umetnine. Poleg tega je pisal tudi o slovstvenih vprašanjih in spremne besede h knjižnim objavam dramskih in drugih besedil. Kot sourednik in avtor prispevkov je sodeloval tudi pri izdajah Slovenskega gledališkega muzeja. Večkrat je aktivno sodeloval na festivalu Borštnikovo srečanje; kot selektor ali član strokovne žirije ter žirije za podelitev Borštnikovega prstana. Bil je tudi selektor Sterijinega pozorja v Novem Sadu.

Za svoje delo je Vasja Predan prejel Tomšičevi nagradi (1959 in 1991), nagrado Prešernovega sklada (1967), Sterijevo nagrado (1990), Župančičevo nagrado za življenjsko delo (2010), Grün-Filipičevo priznanje (2015), leta 2016 pa se mu je Društvo gledaliških kritikov in teatrologov poklonilo s stanovsko nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo.

Igor Napast

"Življenjsko delo časnikarja, urednika, gledališkega kritika in teatrologa Vasje Predana, zbrano in dostopno v zajetni knjižnici njegovih izbranih spisov, na zgleden način odseva in povzema najpomembnejše pojave, dosežke in osebnosti slovenske literature, dramatike in odrske omike druge polovice preteklega stoletja ter začetka našega stoletja. Kot osebno prepoznavni in intelektualno tehtno artikulirani kritiški ter doživljajski odsev odrske umetnosti več kot polovice stoletja si Predanovo življenjsko delo brez dvoma zasluži najvišjo nagrado stanovskega društva DGKTS," pa je zapisal Slavko Pezdir v utemeljitvi za nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo.

Njegovo delo nam na srečo ostaja dostopno v knjigah: od prve, Odčarani oder: gledališke presoje iz leta 1975, preko knjig Sinočnje premiere, Kritikovo gledališče, Po premieri, Theatralia, Sled odrskih senc, Slovenska dramska gledališča, Teatrološke študije in eseji, do dveh iz zadnjega desetletja, Literarni in gledališki publicizmi in Poslavljanja iz leta 2018.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta