(POZIV) Berimo ukrajinsko literaturo!

P. V.
25.07.2022 06:05

7. septembra letos bo na pobudo Berlinskega literarnega festivala svet bral literaturo sodobnih in preteklih ukrajinskih avtorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava po delu Ilye Kaminskega Gluha republika v Lutkovnem gledališču Maribor
LGM

Berlinski mednarodni literarni festival v sodelovanju s Frankfurtskim knjižnim sejmom in Nemškim centrom PEN poziva "kinematografe, šole, univerze, medije, kulturne institucije in posameznike", da se 7. septembra pridružijo svetovnemu branju ukrajinske literature.

"Ob vojni v Ukrajini in njenih uničujočih posledicah bi radi postavili v središče naše pozornosti ukrajinsko literaturo, njene vsebinske in stilistične vidike, ukrajinskim avtorjem pa omogočili mednarodni forum. Tudi v brezupnih časih literatura lahko in mora biti kritični medij, lahko najde besede in jezikovne oblike za neizgovorljivo." Brali bodo iz sodobne ukrajinske književnosti in dela iz njene zgodovine. Kdor se želi pridružiti tej humanitarni in kulturni akciji, lahko sam izbere knjige, lahko pa si pomaga s priporočilnim seznamom Berlinskega mednarodnega literarnega festivala. Na njem so tudi avtorji, katerih dela že imamo v slovenskem prevodu, na primer Jurij Andruhovič, Andrej Kurkov ali Ilya Kaminsky.

Ustanove in posamezniki, ki bi želeli sodelovati s posebej organiziranim branjem, naj pošljejo Berlinskemu festivalu (worldwidereading@literaturfestival.com) do 2. septembra informacije z imenom organizatorja, podatki o kraju in uri branja ter jeziku, v katerem se bo bralo, s seznamom bralcev in morebitno povezavo na spletno stran organizatorja oziroma dogodka. Festival bo napovedal dogodke na svoji spletni strani in družbenih medijih. Organizatorji morajo poskrbeti za avtorske pravice (dovoljenje založnikov ali avtorjev), festival pa jim je pri tem pripravljen pomagati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta