(PRED PREMIERO) Komedija o nevidnosti

mmaj
12.10.2022 05:00

V Gledališču Celje bodo v petek premierno uprizorili komedijo ameriškega pisatelja Williama Missourija Downsa Poglej me! Po predstavi bo Večerovo nagrado za igralske dosežke prejela Maša Grošelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Brelih Hatunić med uprizoritvijo gledališkega besedila Poglej me!
Uroš Hočevar/kolektiff

Ameriški pisatelj, scenarist, komediograf, igralec, režiser in producent William Missouri Downs je za svoj dosedanji opus sedemnajstih iger in komedij prejel že številne nagrade ter ga uprizarjajo po vsem svetu. Njegova komedija Poglej me! iz leta 2007 združuje elemente situacijske in verbalne komike, elemente komedije nravi, mestoma tudi kriminalke in romantičnega trilerja. Dogajanje spremlja Phila, prijaznega mladeniča, ki je nesmrtno zaljubljen v šefovo tajnico Sophio, vendar pa ima slednja povsem drugačne načrte. Poročiti se namreč namerava s šefom, svojega mlajšega snubca pa sploh ne zazna in je zanjo povsem neviden. Vendar pa Phila to ne ustavi in ji hoče dokazati, da je lahko tudi on dobra izbira zanjo.

"Missouri Downs v komediji Poglej me! zastavi vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi krilatica, da nekdo zame ne obstaja, dobesedno zaživela v naših življenjih, in pod vprašaj postavlja celo temeljno Descartesovo tezo, da če mislim, torej sem," je o predstavi povedal režiser Luka Marcen. "Phil za Sophio ne obstaja, pa čeprav veliko in praktično ves čas misli, pa tudi govori. S tem igra odpira vprašanja takih in drugačnih nevidnosti v življenju. Koliko na videz nepomembnih in nevidnih stvari se lahko zgodi v mojem življenju, pa zelo pomembno vplivajo name? Vsak od nas je za koga neviden in vsak od nas koga ne vidi. Nevidnost je že sama po sebi vznemirljivo izhodišče za odrsko raziskavo, zlasti komedijsko, še sploh, če se svoje nevidnosti ne zavedamo in je zato lahko sprožilec vrtinca nepričakovanih, absurdnih odločitev – vse za ceno tega, da bi dokazali, da smo, da obstajamo."

Zabavna komedija, polna preobratov, nenadnih naključij in absurdnih nesporazumov, bo zabavala širše občinstvo, so pri Gledališču Celje zapisali v najavi predstave. Občinstvu se bo ob tej priložnosti prvič predstavil član igralskega ansambla Lovro Zafred, sicer pa v glavnih vlogah nastopajo Žan Brelih Hatunić, Lucija Harum, Aljoša Koltak, Đorđe Dimitrijević in David Vitez. Pod predstavo so se poleg režiserja Luke Marcna podpisali še prevajalka Tina Mahkota, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalka giba Lara Ekar Grlj, lektorica Živa Čebulj, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in asistentka lektorice Eva Pori.

Ob tej priložnost bodo podelili tudi Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2021/22. Strokovna žirija v sestavi Petra Vidali, Nina Šorak in Saša Pavček (predsednica) je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2021/22 prejme Maša Grošelj za vlogo Ž v uprizoritvi Klinc Mika Bartletta v režiji Petra Petkovška in vlogo Sofie v uprizoritvi Dolg Alexandre Wood v režiji Juša Zidarja. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, imata oba njena lika skupno jedro, "to je žareča ženska energija, ki s prodorno sporočilnostjo in z množico občutij nagovarja občinstvo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta