(PRED PREMIERO) Tik pred maturo - Dogodek v mestu Gogi

P. V.
20.04.2023 06:00

Drama SNG Maribor bo v petek, 21. aprila 2023, v Dvorani Frana Žižka premierno uprizorila dramo Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi v režiji Luke Marcena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goga, čudovito mesto slovenske dramske zapuščine
SNG Maribor

Goga je poleg Cankarjeve doline šentflorjanske verjetno najbolj znano "mesto" slovenske dramske zapuščine, so razmišljali v sporočilu za javnost v Drami SNG Maribor pred petkovo premiero. Dogodek v mestu Gogi​ sodi med najboljše slovenske drame in velja za prvo dovršeno odrsko grotesko, ki napoveduje evropsko antidramo in zaseda prvo mesto v obdobju slovenskega ekspresionizma sploh. Krstno je bila uprizorjena 13. maja leta 1931 prav v mariborskem gledališču.

Režiser Luka Marcen se v mariborski Drami "po lanskoletni uspešnici Farma Orwell v absurdno groteskni kriminalki Dogodek v mesti Gogi podaja v globočine melanholije, želj, strahov in lastnega nezavednega," so še zapisali. Ob tem so citirali režiserja: "Hana in Goga sta zelo močno povezani, tako rekoč prepleteni. Hanina vrnitev je ključni trenutek igre, je dogodek iz naslova, pa čeprav se v resnici zgodi pred igro. Morda je to celo edini dogodek, ki se v igri zgodi: pa ne zato, ker drugih dogodkov v igri ne bi bilo (pravzaprav jih je cel kup, le da se Gogovcem vedno tako ali drugače izognejo), ampak ker ta vrnitev pravzaprav zaključi krog tistega največjega dogodka: Haninega odhoda."

V novi mariborski postavitvi Goge igrajo Mateja Pucko, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Minca Lorenci, Žan Koprivnik, Gorazd Žilavec, Davor Herga, Vojko Belšak, Eva Kraš, Matevž Biber, Irena Mihelič, Blaž Dolenc, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Eva Kraš in Viktor Hrvatin Meglič.

Avtorja priredbe besedila sta Tatjana Doma in Luka Marcen, dramaturginja je Tatjana Doma, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Lara Ekar Grlj, lektorica Mojca Marič, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Dogodek v mestu Gogi je letošnje maturitetno čtivo. (Luka Marcen se je letos "specializiral" zanj, saj je v SNG Nova Gorica režiral drugo izbrano dramo za maturo, Antigono Dominika Smoleta.) Ker pišejo dijaki maturitetni esej takoj po prvomajskih praznikih, se lahko ob tako pragmatični izbiri samo čudimo tako nepragmatičnemu urniku. Vendar so med premiero in esejem na sporedu še tri ponovitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta