(PRED RAZSTAVO) 80 let Bogdana Čobala z razstavo v KiBeli

P. V.
20.05.2022 05:50

V razstavišču KiBela so pripravili samostojno razstavo z naslovom Tolmuni jeder 1992–2022 mariborskega akademskega slikarja Bogdana Čobala ob njegovem 80. jubileju. Odprli jo bodo danes, v petek, 20. maja, ob 19. uri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogdan Čobal: Povratek k jedru 7, 1992, akril na platno, 140 x 200 cm 
KiBela

Na ogled bodo umetnikova dela iz serije V tolmunih jeder, ki sicer izvira iz leta 1992, vendar je v tem letu doživela likovne osvežitve in dopolnitve.

"Umetnikova dela iz serije V tolmunih jeder, ki so na ogled v razstavišču KiBela, so na prvi pogled mojstrske likovnine. Potopitev v njihove skrivnostne tolmune barv in oblik, v na videz abstraktne motive, pa nas preseneti. Umetnik nam omogoči uzreti notranjost telesa skozi telo slike ali gibanja na ekranu. Oba načina nas potegneta v erupcijo, v izbruhe vulkanov, ki se dogajajo okoli nas in v nas samih. Vizualiziral je tisti nevidni svet, s katerim mora človeško telo živeti v simbiozi, saj sicer ne bi preživeli," je v obrazstavnem besedilu med drugim zapisala Milena Zlatar.

Bogdan Čobal se je rodil leta 1942 v Zrenjaninu (Srbija), kamor so nacisti pregnali njegovo svobodomiselno družino. Bili so, kot toliko rojakov, izseljenci in begunci. Po vojni so se vrnili domov, v Maribor. Družina je bila povezana z intelektualno elito mesta, zato so starši podpirali odločitve otrok, tudi najmlajšega sina, ki se je odločil, da bo slikar kot njegov starejši brat Ivan. Po študiju slikarstva na ALUO v Ljubljani, diplomiral je leta 1967, je Mariboru posvetil ustvarjalna desetletja kot kritični intelektualec: odličen slikar, predan pedagog (deset let tudi kot docent in izredni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru) in stanovski aktivist (v okviru DLUM in ZDSLU). Glazerjeva listina mesta Maribor za razstavo v Umetnostni galeriji Maribor leta 2002 in pozneje velika Glazerjeva nagrada pričata o njegovem nedvomnem doprinosu. Z razstavami je nagovarjal likovno občinstvo po državi in v tujini, skoraj po vsej Evropi; večkrat je bil tudi nagrajen. Živi in ustvarja v Mariboru, so zapisali o slikarju v KiBeli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta