Predstava starostnic med Ljubljano in Tenerifom

mh
27.07.2020 14:10

Stičišče srečanj z neprofesionalnimi plesalkami, starimi nad 65 let, in dokumentarni film iz zakulisja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stičišče srečanj - delavnice 
Drago Videmšek

V petek, 31. julija, bo v Plesnem Teatru Ljubljana (PTL) in hkrati v dvorani La Granja na Tenerifu premierno uprizorjena plesna predstava Stičišče srečanj. Soproducenta sta Cabildo Tenerife & Auditorio Adam Martin ter PTL. Glavne protagonistke predstave so neprofesionalne plesalke, starejše od 65 let. Režiserka in koreografinja je Carlota Mantecón v sodelovanju z oblikovalko zvoka Luz Prado Codina in Tamaro Ascanio. Dramaturginja predstave je Urša Adamič.
Španka s Kanarskih otokov Carlota Mantecón, pedagoginja sodobnega plesa, improvizacije in učiteljica joge, se pri ustvarjalnem delu osredotoča na raziskovanje telesa v gibanju, v dialogu z drugimi umetniškimi zvrstmi. Podiplomski študij sodobnega plesa je končala na London Contemporary Dance School. Od leta 2016 se aktivno ukvarja predvsem s starejšo generacijo na Kanarskih otokih.
Kot so zapisali o predstavi Stičišče srečanj (Dance, no goal) v PTL, se telesa plesalk povežejo v razpršeni koreografiji, s katero vplivajo na razumevanje plesne zgodovine. Stičišče srečanja postane skupni prostor podob skozi objektiv, ki se prepletajo s premikajočimi telesi v živo. Starostniki so obravnavani kot homogena, enotna skupina ljudi, oropana lastnega individualnega izraza. V predstavi Stičišče srečanj je v ospredju njihova ustvarjalnost. Predstava raziskuje gib in glas starostnikov, vsak od njih je svoja zgodba. Skozi serijo vaj so nastopajoče razvile lastna izrazna orodja, da spregovorijo o sebi.
Vzporedno z ustvarjanjem plesne predstave nastaja tudi dokumentarni film, ki ponuja vpogled v njeno zakulisje, nastopajoče pa spremlja tudi v njihovem zasebnem življenju. V obdobju, v katerem aktivno doživljajo starost, se veselijo vsakega dne in ga zajemajo s polno žlico. Film ilustrira lepoto življenja skozi oči njihovih osebnih izpovedi, ko se ne le na odru, pač pa tudi v svojem novem življenjskem obdobju podajajo v neznano.
Dokumentarni film z naslovom Gospe, gospodje in oblaki nastaja v režiji Katarine Nikolov, v produkciji Iridium filma in koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana, s podporo Slovenskega filmskega centra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta