Profesor Baltazar prihaja v Maribor

Petra Zemljič Petra Zemljič
19.06.2019 15:44

GT22 v okviru Festivala Lent pripravlja Fokus Zagreb, kjer osvetljuje bogato in vrhunsko kulturno-umetniško življenje hrvaške prestolnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepozaben in najuspešnejši lik Zagrebške šole animiranega filma  
Arhiv Večera

GT22 po Fokusu Rijeka in Fokusu Graz med Festivalom Lent pripravlja še Fokus Zagreb. Tokrat se bodo, kot so napovedali organizatorji, osredotočili na neodvisno produkcijo različnih umetniških medijev in nekatere pomembne zgodovinske situacije in povezave mesta Zagreb. Program, ki odseva interdisciplinarnost te hiše, je sestavljen iz gledaliških predstav, uličnih intervencij, filmskih projekcij in mini retrospektiv, pogovorov in zgodovinskih razstav ter glasbeno-družabnih večerov.
Festival bo odprla razstava o Viki Podgorski, slovenski dramski igralki, ki je kariero ustvarila na zagrebških odrih. Igrala je tudi v serijah in filmih jugoslovanske produkcije pa tudi tuje. Tragedkinja (zaradi vlog, ki jih je igrala) oziroma Mariborčanka, kot so jo klicali v Zagrebu, je leta 1984 umrla v Mariboru, kjer se je rodila. Miha Horvat iz GT22 napoveduje še dve razstavi v prihajajočem tednu. Prva bo mini retrospektiva filmov hrvaška igralke, scenaristke in režiserke Nine Violić. Bila je članica ansambla Teatra ITD, Zagrebačko kazalište mladih ZKM, od leta 2014 je prvakinja HNK Zagreb. Kot izpostavlja Horvat, je prejemnica mnogih nagrad in družbeno angažirana umetnica, ki trenutno snema prvi celovečerni film. Ves čas festivala pa bo odprta razstava o profesorju Baltazarju, hrvaški animirani televizijski seriji za otroke o starem izumitelju, ki je sposoben rešiti vse težave z uporabo svojega čarobnega stroja. Serija je nastala v Zagrebu med letoma 1967 in 1978, avtor je Zlatko Grgić. Nepozaben in najuspešnejši lik Zagrebške šole animiranega filma bo na ogled v različnih formatih. Heklab na primer, nova enota v GT22 za avdiovizualno področje, v petek, soboto in nedeljo pripravlja vizualno-zvočne variacije na temo Baltazar. Inštrument, uporabljen kot stroj doktorja Baltazarja, obiskovalce popelje v sanjski svet pozitivne transformacije informacij, realnosti in sedanjosti, ki jo zaznavajo kamere, senzorji in mikrofoni. Zajeti material se bo prepojil z vizualnim in tonskim materialom risanke, napoveduje vodja Heklaba Matej Modrinjak. V Fotografskem muzeju Modrinjak bodo na ogled produkti podjetja Fotokemika Zagreb in katalogi umetniških razstav, sodelovali boste lahko tudi na dražbi umetniških fotografij.
Gledališka trilogija On Entertainment: Folk/Acts, Born to please in Bolji život (De Facto Theatre Company) bo na ogled v uprizoritvenem programu. Skupna nit predstav je, kaj publika pričakuje od nastopajočih in nasprotno. V filmskem delu programa bo deset animiranih te šole animiranega filma. Še dve okrogli mizi bosta; ena o stanju zagrebške kulturne umetniške scene, kako je neodvisna, kje zaostaja in zakaj je napredna, druga pa o neodvisnih in nekomercialnih kinematografih v središčih mest na področju nekdanje Jugoslavije, ki postajajo redkost, večina teh, ki vztrajajo, pa zaradi različnih razlogov bije vedno težji boj za obstoj.
Bogat bo tudi spremljevalni program, getejevci medse vabijo vse generacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta