Računalniške umetnosti za naprej in nazaj

kr
06.10.2023 05:51

V Mariboru se bo danes začel 29. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) pod naslovom Periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo nagrado za najboljše študentske intermedijske projekte prejmeta Tomaž Pavšek in Tyana Rendič za projekt iHuman, s katerim "naslavljata aktualna in univerzalna vprašanja sodobnega časa". 
MFRU

Programska vodja je Aleksandra Saška Gruden, spominjali se bodo dolgoletnega sodelavca festivala Marka Ornika (1963–2019), posebna pozornost pa bo namenjena tudi novim generacijam umetnikov.

"Festival skuša z letošnjim programom pokazati na širino; na eni strani pomen zgodovinjenja, arhiviranja spominov, na drugi strani pa pogled v prihodnost, v delo nove generacije ustvarjalcev, ki se zelo intenzivno povezujejo z umetno inteligenco," je na tiskovni konferenci povedala programska vodja.

Marko Ornik je med letoma 2008 in 2012 oblikoval in vodil MFRU ter nato s produkcijskim prostorom Centralna postaja na Koroški cesti v Mariboru pripeljal v mesto številne ustvarjalce s področij sodobne elektronske glasbe in avdio-vizualne produkcije. Orniku bo posvečena osrednja festivalska razstava v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo poleg tega na ogled še instalaciji Robertine Šebjanič in Jožeta Slačka ter izbor video produkcije zagrebškega festivala Fubar. V Kulturnem inkubatorju se bodo s svojimi deli predstavljali Mirjana Batinić, Isidora Todorović, Faceorfactory in Dmitry Morozov.

Največje delo je ponjava na fasadi hiše na Glavnem trgu, ki jo je s pomočjo umetne inteligence ustvaril Nejc Trampuž in razkriva njegovo videnje možnega življenja zdaj in v naši prihodnosti. Kot razstavišče letos ponovno izkoriščajo izložbo nekdanje trgovine Modna hiša na Partizanski cesti, kjer je na ogled instalacija Igorja Štromajerja. Eden od ciljev MFRU je približevanje računalniške umetnosti širšemu občinstvu, zato bodo interaktivno instalacijo postavili tudi v Europarku.

Festival, ki bo trajal do 13. oktobra, poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor. Direktorica zavoda Marja Guček je povedala, da je to njihov najstarejši festival. "MKC Maribor in MFRU imata skupne začetke, v nekdanjem klubu MKC v Orožnovi ulici, kjer je Jože Slaček imel video računalniško sekcijo. Bil je eden pobudnikov festivala računalniške umetnosti, kasneje tudi selektor in programski vodja, letos sodeluje kot avtor."

Veliko pozornosti namenjajo tudi študentom. Ob odprtju festivala bodo podelili nagrade za najboljše študentske intermedijske projekte. Na poziv se je prijavilo 12 študentov z enajstimi projekti. Člani strokovne žirije Maja Smrekar, Miha Colner in Aleksandra Saška Gruden so odločili, da prvo nagrado prejmeta Tomaž Pavšek in Tyana Rendič za projekt iHuman, drugo nagrado prejme Manca Žitnik za projekt Prepusti se toku, tretja nagrada pa gre Tamari Kostrevc za projekt Can you feel it. (kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta