Razpiranje prostora Marka Paka

Petra Vidali
14.10.2022 05:00

Večmedijski umetnik Marko Pak razstavlja velikoformatno, muralno fotografijo s simbolnim nazivom Razpiranje prostora na osrednji zunanji betonski arkadni steni pred galerijo Media Nox na Židovskem trgu v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Media Nox

Prostorska intervencija komunicira z okolico, v tem primeru z velikim pajesenom sredi trga, hkrati pa posreduje izrazito globinsko prostorsko iluzijo, ki opazovalce vabi k vstopu v sliko oziroma v samo likovno dogajanje. Po avtorjevem mnenju lahko to odpira nove kontekste branja, tako fotografije na mestnem trgu kakor urbanega prostora samega.

Marko Pak pogosto umešča v urbani ali galerijski prostor fotografije muralnih (stenskih) dimenzij, pri čemer sam pravi, da ga "zanima raziskovati meje in možnosti aplikacije fotografije v kontekstu sodobne umetniške prakse, bodisi kot dele večmedijskih instalacij bodisi kot samostojne kose, ki so lahko prezentirani v galerijah ali pa na nekonvencionalnih mestih."

Umetnik uporablja kot nosilec za fotografije skrajno nenavadno PVC ceradno platno, ki pa je edino dovolj odporno proti zunanjim vremenskim vplivom. Kot neprestano raziskujoča umetniška osebnost zmeraj išče zanimive in neobičajne likovno fotografske motive, tako je tokrat našel javno steno, ki so jo večkrat prelepljali s plakati in je zaradi tega že napol uničena, vendar pa učinkuje tudi kot palimpsest, saj vsak nalepljen plakat zapusti za seboj neko sled.

Likovna celota zato učinkuje kot podoba, ustvarjena z različnimi slogovnimi izrazi, od neke vrste akcijskega slikarstva preko strukturalizma do informela in drugega, ob uporabi neslikarskih materialov (beton, barva, lepilo, papir, akrilni sprej, selotejp in drugo). Marko Pak, ki je tudi sam kustos številnih razstav in avtor likovnokritiških besedil, je ob tem zapisal naslednje: "V novejši seriji beležim makro fragmente naključnih detajlov urbanega okolja. To so intimne skice, zapisi časa, paradigme družbenega aspekta. Prezentirane skozi medij fotografije funkcionirajo kot samostojne abstraktne likovne kompozicije, ki lahko večplastno nagovorijo senzibilnega gledalca."

Marko Pak ponovno spodbuja tako meščane kot tujce, naj spremenijo svojo perspektivo dojemanja konvencionalnih urbanih okolij in najdejo vsak svoje videnje drugačnosti, ki jim ga ponuja z nekonvencionalnimi intervencijami. Fotoinstalacija pred galerijo Media Nox bo na ogled do 5. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta