Razpis za 26. večernico

kr
22.04.2022 05:00

Za nagrado se lahko potegujejo izvirna pesniška, prozna in dramska besedila z letnico 2021. Predsednica žirije dr. Dragica Haramija pravi: "Večina z večernico nagrajenih ali nominiranih avtorjev in avtoric tvori jedro slovenske otroške in mladinske književnosti zadnjega četrt stoletja."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Začenja se nov krog za izbor nagrade Večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za nagrado se lahko potegujejo vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so izšla v preteklem letu (ali imajo letnico 2021) v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi.

Petčlanska žirija, ki jo sestavljajo predstavniki Večera, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY v sestavi Barbara Pregelj, Alenka Urh, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Melita Forstnerič Hajnšek, bo upoštevala dela, ki jih bodo avtorji, založniki, institucije, društva in posamezniki v dveh izvodih poslali do 30. maja 2022 na naslov Večer mediji, Ulica slovenske osamosvojitve 2, 2000 Maribor, s pripisom Za večernico. Petčlanska žirija bo izbrala najprej pet nominiranih del, potem pa najboljše med njimi in avtorici oziroma avtorju podelila nagrado (v znesku 3000 evrov) na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti letos jeseni. Lani je večernico dobil Sebastijan Pregelj za delo Vrnitev.

25. večernico je dobil Sebastijan Pregelj za knjigo Vrnitev. 
Igor Napast
Dr. Dragica Haramija
Igor Napast

Dr. Dragica Haramija, predsednica žirije za 26. večernico: "Večernica je osrednja slovenska literarna nagrada na področju otroške in mladinske književnosti in se od leta 1997 podeljuje najboljšemu mladinskemu literarnemu delu minulega leta.

Nominirana dela za 25. večernico 
Andrej Petelinsek

V strokovnem pogledu nad nagrado bdi petčlanska žirija (po en predstavnik Večera, Otroka in knjige, Arga, Društva slovenskih pisateljev in Zveze bibliotekarskih društev Slovenije in/ali Slovenske sekcije IBBY), ki pregleda slovensko otroško in mladinsko leposlovno produkcijo in nato iz ožjega nabora literarno-estetsko najbolj kakovostnih del po sistemu točkovanja določi pet nominiranih del, izmed katerih se izglasuje nagrajeno delo. Nagrada se tradicionalno podeljuje na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Upajmo, da bo na podelitvi 26. večernice tako živahno, kot je bilo pred pandemijo.
Andrej Petelinsek

Večina z večernico nagrajenih ali nominiranih avtorjev in avtoric tvori jedro slovenske otroške in mladinske književnosti zadnjega četrt stoletja. Pri preučevanju te književnosti je viden pomemben razvoj nekaterih književnih vrst in žanrov, sodobnost tem in motivov, poglobljeno predstavljanje literarnih likov in pri večini avtoric in avtorjev tudi izjemen posluh za jezik. 125 doslej izbranim knjigam se jih bo septembra pridružilo še pet … Naj bo pot do mladih bralcev vsem večernicam gladka, naj bodo bližnjica do branja."

Leta 2018 je večernico dobila Anja Štefan za Drobtine iz mišje doline - pesnica in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik med otroki 
Andrej Petelinsek
Tri od petindvajsetih večernic je prejel Peter Svetina. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta