Razstava figurin Vlaste Zorko v Galeriji Hest v Mariboru

Predstavitev akademske kiparke, ki je ena redkih celo v evropskem prostoru, ki so svojo malo plastiko posvetile izključno ženski, večinoma aktu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Figurine Vlaste Zorko v Galeriji Hest
Hest

V Galeriji Hest, v Židovski ulici 1, v Mariboru je od 21. aprila do 8. maja na ogled razstava najnovejših skulptur - figurin akademske kiparke, Glazerjeve nagrajenke Vlaste Zorko. V času od pregledne razstave v Umetnostni galeriji Maribor pred tremi leti in v koronski puščobi je ustvarjala in nastala so nova dela v glini. Vsa imajo naslove, ker pravi, da ji nekaj manjka, če delo ni naslovljeno.

Čeprav je na svoji kiparski poti ustvarila številna javna dela v kamnu, betonu ali bronu, je ostala glina vseskozi njen najljubši material. Iz prvinske glinene gmote je znala izvabiti pravo likovno razkošje. Težko bi v celoti zaobjeli dolgo vrsto njenih figurin: celopostavnih, golih ali v kolorirano draperijo odetih prepoznavnih ženskih likov. Prav s temi igrivimi in pogosto hudomušnimi upodobitvami počivajočih, sedečih, razmišljujočih si je pridobila številne občudovalce pa tudi naročnike za mnoge portrete, v katerih je znala vselej pretanjeno prisluhniti njihovemu psihološkemu profilu, je zapisala kustosinja Breda Ilich Klančnik.

Vlasta Zorko (Maribor, 1943) je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1959 diplomirala pri profesorju Zdenku Kalinu. Izpopolnjevala se je na Kraljevi akademiji v Köbenhavnu in Akademiji lepih umetnosti v Münchnu. Bila je profesorica likovne vzgoje na prvi in drugi gimnaziji ter Pedagoški akademiji v Mariboru. Od leta 1971 je bila samostojna likovna umetnica.

Je prva kiparka pri nas, ki je občutno vstopila v javni prostor. To je v umetnosti, ne le slovenski, tudi svetovni, zelo redek pojav. Vlasta Zorko sicer ni prva kiparka, ki se je vpisala na novonastalo akademijo v Ljubljani, a vse druge so hitro izginile iz ustvarjalnega prostora. Zorkovi se je prvi uspelo uveljaviti, v Mariboru je ustvarila izjemno veliko tudi javnih skulptur, Maistru, Prežihu, Pohorskemu bataljonu in celo vrsto portretov gledaliških umetnikov. Zorkova je ena redkih kipark celo v evropskem in svetovnem prostoru, ki so svojo malo plastiko posvetile izključno ženski, večinoma aktu. Tisoč malih plastik je nastalo v šestih ustvarjalnih desetletjih in avtorica se je posvetila izključno enemu motivu - upodobitvi žensk.

Vlasta Zorko s svojimi figurinami v Umetnostni galeriji Maribor
Igor Napast

Malo figuro sta uvedla v slovenski prostor Frančišek Smerdu in Zdenko Kalin, ki je bil profesor Vlaste Zorko. Kiparkin pogled na žensko telo je poseben, figurine so aktivne, duhovite, ironične. Ne komunicirajo z gledalcem, zavedajo se sebe in svojega položaja v družbi. "Nisem boginja, mati, heroina, vsakdanja ženska sem, je sporočilo mnogih skulptur, ki niso nastale za galerijo v modernističnem smislu, ampak za intimno doživljanje," je med drugim dejala kustosinja Breda Kolar Sluga ob veliki retrospektivi Vlaste Zorko v Umetnostni galeriji Maribor leta 2018. Aktualna razstava v Hestu je vnovič priložnost za srečanje s tem opusom, tokrat intimnim, ki je silno priljubljen med Mariborčani, pa ne le med njimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta