(RAZSTAVA) Nepredvidljive simbioze

kr
26.12.2023 18:00

Pregledna razstava del članov Društva likovnih umetnikov Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Duh: Hommage to F. M., 2023, mešana tehnika, platno, 60 × 80 cm
Dlum

Od 12. decembra je v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) na ogled letna pregledna selekcionirana skupinska razstava del članic in članov DLUM z naslovom Nepredvidljive simbioze. Do 10. februarja razstavlja 26 članov, razstava pa se bo naslednje poletje preselila tudi v Galerijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani.

Na razstavi so bile podeljene tri nagrade DLUM, ki jih je izbrala žirija v sestavi kustosinje razstave in treh drugih kustosinj in umetnostnih zgodovinark (Sara Nuša Golob Grabner, Rebeka Tašič, Martina Frangež, Klara Zadravec). Nagrade so prejeli: Matjaž Duh za delo Hommage to F. M., Cvetka Hojnik za delo Temna stran in Lucija Stramec za delo Bili so dnevi, ko je padalo listje. Nagrade izbranim umetnikom omogočajo razstavljanje v galeriji DLUM v naslednjem letu. Pregledna razstava predstavlja kolaž umetniških del, ustvarjenih v nedavnem obdobju društva, in vsakemu razstavljenemu umetniku daje prostor, da izpostavi delec svojega novejšega opusa. S tem razstava oriše uspešnost in produktivnost društva, obiskovalce pa seznanja z večjim številom umetnikov, konceptov in likovnih pristopov, je zapisala kuratorka Sara Nuša Golob Grabner.

V katalogu o nagrajenih delih preberemo:

"Slika Hommage to F. M. predstavlja izkazano spoštovanje velikanu slovenske likovne umetnosti Francetu Miheliču (1907-1998) ob 25. obletnici njegove smrti in minevanju 70 let od izdelave barvnega lesoreza Ples kurentov. Osnovna ideja umetniškega dela Matjaža Duha je slediti primarni kompoziciji in notranji dinamiki Miheličevega lesoreza z redefiniranjem praznih in polnih ploskev, ki so površinsko reliefno strukturirane. Kontrast med gladkimi in reliefno strukturiranimi površinami poudarja tudi izbira barv, ki temelji na komplementarnem odnosu rdeče in zelene. Medtem ko je rdeča barva uporabljena ploskovno, je zelena bogato gradirana tako v tonskosti kot v koloritu. Likovni elementi na temeljniku so razvrščeni tako, da podoba jasno aludira na Miheličeve kurente, podrobnejša analiza pa pokaže povsem samosvojo likovno pripoved."

Cvetka Hiojnik: Iz cikla Temna stran, 2023, instalacija, mešana tehnika, 530 × 120 cm
Dlum

"Stenska instalacija Cvetke Hojnik iz cikla Temna stran prikazuje kompleksnost človeških odnosov in raznolikost znotraj ene skupnosti. Velik kvadrat predstavlja celoto, medtem ko manjši kvadrati simbolizirajo posamezne elemente ali posameznike, ki so med seboj povezani in soodvisni. Združevanje majhnih kvadratov z velikim, v konceptu nepredvidljivih simbioz, je možnost ustvarjanja kompleksnih in raznolikih vizualnih izrazov. Nepredvidljivost v tem kontekstu izvira iz možnosti različnih kombinacij, ki se lahko pojavijo med posameznimi kvadrati različnih praznin. Eksperimentiranje z različnimi razmerji med majhnimi kvadrati in velikim kvadratom z medsebojnimi povezavami vizualizira človeško izkušnjo soobstajanja."

"Postavitev Bili so dnevi, ko je padalo listje vključuje dve risbi svetlobe Lucije Stramec, realizirani v vertikali na črni papir, z drobnimi belimi

diagonalnimi črticami tuša in uprizarja pogled skozi okno v svet

razpadajočih skeletov dreves in vej oziroma minljivost narave okoli nas kot

pričevalke preteklega življenja in življenja, ki se šele začenja. Prostorska

postavitev vej pod risbo na tleh asociira na okostja, na dva različna načina:

naravnega in s posegom človeka (slednjega nakazujejo z belo barvo

pobarvani deli vej), ki to okostenelost še dodatno podkrepi."

Lucija Stramec: Bili so dnevi, ko je padalo listje, 2023, instalacija; risba: tuš, papir, 102 × 70 cm, talna postavitev: drevesne veje, gvaš, 20 × 50 × 100 cm
Dlum
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta