Robert Waltl: "Kriza nas potaplja, saj smo že prej živeli na Titaniku, ki tone"

Direktor Mini teatra: "Gledalec, vrni se v svoj dom!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Waltl: "Povsod po svetu poskušajo ob cepivu proti covidu-19 najti predvsem strategije, kako se spopasti s tistim neznanim, kar nas pričakuje po tem."
Osebni arhiv

Trenutno smo v popolnem krču in poskušamo preživeti skupaj z vsemi našimi ustvarjalci. Imamo velike načrte za regionalne in evropske koprodukcije, želimo biti prisotni z našim otroškim programom, pa tudi nuditi resne izobraževalne programe. Ravnokar smo tudi začeli obnovo spomeniško zaščitene hiše v Križevniški 3 v Ljubljani, kjer se nam ruši streha in zamaka muzej. Popolnoma je ogrožena statika objekta. Tukaj imamo vadbene prostore in igramo manjše predstave. Med drugim je tu nastala tudi predstava Nemoč, velika zmagovalka Borštnikovega srečanja 2018," predstavi položaj ta čas v Mini teatru Ljubljana njegov direktor Robert Waltl.
Kako naprej v ustanovi, ki je lani praznovala 20-letnico? "Smo v nekem času, za katerega mogoče še nimamo pravih odgovorov, ampak zdi se nam, da še naprej pošteno in za nas zanimiveje ustvarjamo predstave, ki so individualne. Zavračamo kapitalistično idejo, da mora vsaka predstava prinesti dobiček ali da opustimo element žive izvedbe in preidemo k digitalnemu mediju. Mini teater ima pri tem več možnosti. Že prej smo ustvarjali predstave za manjše število obiskovalcev, spomnimo se recimo našega performansa Tomaž Šalamun, ki smo ga pripravili za pesnikov 75. rojstni dan. Zakaj recimo ne bi v prihodnosti igrali še več predstav v Križevniški ulici, na dvoriščih, v različnih prostorih? Imamo načrte, kako od junija do septembra pripravljati predstave, performanse in literarne večere na ulici. Ampak danes se od gledališča pričakuje zaslužek. Tukaj so še mnogi neodvisni umetniki, ki so zdaj ostali brez dela. Mini teater je v preteklosti veliko delal z njimi in mogoče ima prav zdaj priložnost posvetiti se manjšim formam z manjšim številom igralcev, ki bodo prav z neodvisne scene."
Kako pa bo s financiranjem? "Če bo v dvorani zaradi varnostnih ukrepov lahko sedelo samo petnajst gledalcev, kako naj plačamo honorarje, plače, stroške obratovanja? Prepoved delovanja gledališč pa je prinesla mnoge nove izzive. Prikazovanje predstav na spletu je trenutno samo en segment, ampak živa izvedba je tisto, kar od začetkov dela gledališče za nezamenljivo umetnost," pravi Waltl. "Mi si jo želimo táko, živo, provokativno, polno dotikov in mešanja. V časih izolacije in zaprtega Mini teatra smo si želeli ohraniti vez z našimi gledalci. Predvsem pa verjamemo, da nas bo zdaj preko novih medijev spoznalo še več ljudi, tudi tistih, ki nas še ne poznajo. Predstave za otroke in odrasle občasno objavljamo tudi na naši facebook strani in na youtubu. Med 20. marcem in 9. majem smo predvajali kar 42 predstav, 26 lutkovnih in 16 postdramskih. Predstave si je do danes ogledalo že 107.206 gledalcev, število pa praktično iz ure v uro narašča, saj predstav nismo zaklenili, ampak ostajajo ves čas odprte in dostopne zainteresirani javnosti."

Ne bomo pretiravali na spletu

Odločili so se predvsem pokazati najboljše lutkovne predstave, ki jih sicer ne igrajo več, pa tudi najuspešnejše predstave za otroke in odrasle, med njimi tudi velike zmagovalke Borštnikovega srečanja in uspešnice Mini teatra. "Ker pa je ta trenutek ponudbe na spletu ogromno, ne bomo pretiravali in predvajali prav vseh svojih biserov, posebno tistih, ki jih še igramo, ne bomo objavili na spletu, saj je doživeti gledališče najbolje v živo," meni Waltl. "Predvsem računamo, da bomo s predstavami na spletu zaintrigirali publiko, ki še ni bila pri nas, da nas ob koncu epidemije obišče v našem čudovitem gledališču, verjamem, da enem najlepših v Sloveniji, da si v živo ogledajo našo pisano ponudbo predstav za vse od 3. do 103. leta starosti. Na ogled so otroške uspešnice in klasika za otroke, kot so Miškolin, Trije prašički, Mizica, pogrni se, Grdi raček, Deček in pingvin, Pipi in Melkijad, Volk in kozlički, za odrasle pa je bilo največje zanimanje za predstave V samoti bombaževih polj, Bartleby, pisar, Persona, Glad, Kiklop, Divjad, Grenke solze Petre von Kant in Dan umorov v zgodbi o Hamletu. To so izjemne predstave, ki jih bo preko spleta zdaj lahko videlo še veliko ljudi, ki so bili v času igranja teh predstav ali premladi ali so jih zamudili iz drugih razlogov."
Za obiskovalce že intenzivno pripravljajo nove vsebine in nove programe. Igralce so pozvali, da v juniju po lastni izbiri pripravijo performans, branje, monologe, ki jih bodo potem izvajali na različnih lokacijah po Ljubljani. Enako bodo poskušali izvesti del programa na ulici tudi za otroke z njihovimi lutkovnimi predstavami. "Verjamemo, da bosta ta del programov ministrstvo in MOL kasneje tudi priznala kot del našega letnega programa, ki ga moramo zaradi situacije prilagoditi in spremeniti. Kot kaže, pa bo dvorana Mini teatra odprta šele jeseni, v novi sezoni, ki se je že zelo veselimo. Verjamem, da vsi, ki še niso videli naše najnovejše predstave Sin, na to komaj čakajo, jeseni pa za odrasle pripravljamo še Grossmanovega Pride konj v bar. Za otroško publiko je od jeseni na programu nova lutkovna predstava Hrestač, če se ne bo spet kaj zapletlo glede virusa in možnosti dela. Parafraziral bom naslov znane knjige Maryanne Wolf in povabil: 'Gledalec, vrni se v svoj dom', v gledališče."

Finančno in mentalno oškodovani

Ali lahko obstaja gledališče brez dotika? "Mnogi od nas smo iz te situacije prišli oškodovani, finančno ali mentalno. V prvem primeru je utrpela naša profesija, najbolj svobodni umetniki. Duhovno pa so trpeli predvsem starejši, ki so bili stigmatizirani, in pa samski, ki jih je družba porinila v notranjo karanteno.

Uspešnica Mini teatra Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta: Marko Mandić in Pia Zemljič - kako bo predstava videti brez dotikov? Ali pa bodo dotiki vseeno dovoljeni, saj sta igralca partnerja?
Nikola Predović
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta