(Še en) apel samozaposlenih v kulturi: Minister, zakaj niste zaščitili sektorja?

pv
21.05.2020 16:17

V začetku tedna smo objavili apel ministru za kulturo, ki ga je ob sprejemanju novih ukrepov za ublažitev posledic koronavirusa pripravila Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi. Zdaj je skupina ministru namenila nov apel. Ker ni storil ničesar, da bi bila v tretjem svežnju ukrepov tudi kultura, ga lahko samo še vprašajo, kako pojasnjuje svojo nedejavnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejic/sta

"Pozivamo Vas, da slovenski kulturni javnosti pojasnite ključne stvari, h katerim Vas obvezuje ministrska funkcija: navedite argumente oziroma razloge, zakaj na seji vlade 19. maja 2020 med sprejemanjem tako imenovanega tretjega paketa za reševanje (post)koronske krize niste zaščitili sektorja, ki ste mu odgovorni in o katerega težavah smo Vas redno seznanjali in Vam pošiljali poglobljene apele."
Kljub ministrovi dosedanji neodzivnosti ga pozivajo tudi, naj razgrne "svoj načrt, kako nameravate poskrbeti za sektor, ki prehaja v 'mrtvo sezono' in bo tja do jeseni še veliko bolj podhranjen, kakor je bil v času epidemije, ko ste mu - sicer s statusnimi omejitvami - vendarle namenili vsaj nekaj sredstev. Če se boste še naprej ovijali v molk, si bomo to razlagali, kakor da se z večinskim kulturnim sektorjem, zlasti pa z najšibkejšimi in najbolj ogroženimi, ne nameravate ukvarjati in boste kulturo pač zožili na sistem javnih zavodov in dediščine.
Še enkrat predlagamo, da MzK bolj upošteva delavke in delavce, za katere je pristojno, in v namen načrtovanja pomoči samozaposlenim po izteku epidemije oblikuje posebno delovno skupino, v kateri ti sodelujejo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta