Slovenski glasbeni dnevi: Posvetilo Glasbeni matici Ljubljana

M. H.
20.04.2022 05:51

Na uvodnem koncertu »praznika slovenske glasbe« sinoči v Gallusovi dvorani nastopili priznani operni solisti, simpozijski del posvečen glasbenim društvom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V soboto bo mogoče prisluhniti godalni zasedbi Ensemble Dissonance in sopranistki Niki Gorič.

Slovenskih glasbenih dnevov se je prijel naziv praznik slovenske glasbe. Že 36 let združujejo slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost ter gradijo na temeljih glasbene dediščine našega prostora. Priložnosti za uveljavitev slovenskih glasbenikov z novimi deli nikoli ne primanjkuje, prav tako se v teh spodbudah navdihuje mednarodni muzikološki simpozij, ki ga vodi dr. Jernej Weiss. Muzikološki simpozij vsakič zbere mednarodno priznane muzikologe z evropskih univerz. Slovenski glasbeni dnevi letos potekajo v Viteški dvorani Križank, Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so se sinoči začeli 36. Slovenski glasbeni dnevi. Osrednja pozornost otvoritvenega koncerta je veljala 150. obletnici Glasbene matice Ljubljana. Slovenski glasbeni dnevi se bodo sklenili 24. aprila z nastopom zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča.

Na uvodnem koncertu so nastopili nekdanji študenti ljubljanske Akademije za glasbo, ki so danes priznani slovenski solisti, Mojca Bitenc Križaj, Nuška Drašček, Martin Sušnik in Peter Martinčič, zbori Glasbene matice in Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Alenke Podpečan, simfonični orkester Akademije za glasbo pod taktirko Simona Dvoršaka in ansambel kljunastih flavt Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Mateje Bajt.

Na programu sinočnjega koncerta so bila dela poznorenesančnega slovenskega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa, slovenskih skladateljev Mateja Hubada in Uroša Kreka, avstrijskega skladatelja Antona Brucknerja ter krstni izvedbi slovenskih skladateljic Nane Forte in Klare Mlakar.

Programsko podobo letošnjega otvoritvenega koncerta je navdihnilo prvo odmevno gostovanje mešanega glasbenega zbora Glasbene matice na tujem leta 1895, ki so ga pripravili na Dunaju kot zahvalo za pomoč po rušilnem potresu v Ljubljani. Program dopolnjujeta po naročilu ustvarjeni noviteti omenjenih skladateljic mlajše generacije.

Slovenski glasbeni dnevi se bodo nadaljevali danes, sredo, ko je na sporedu komorni cikel Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev. Dan kasneje sledi Noč slovenskih skladateljev, v petek pa koncert samospevov. V soboto bo mogoče prisluhniti godalni zasedbi Ensemble Dissonance in sopranistki Niki Gorič.

Letošnje Slovenske glasbene dneve bosta obogatila dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij o glasbenih društvih v 19. stoletju in predstavitev tretjega zvezka Zgodovine glasbe na Slovenskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta