Stare, nove in bodoče evropske kulturne prestolnice

pv
03.01.2021 17:00
Na štartu čakajo Temišvar, Elevzina in Novi Sad, Reka in Galway upata, da bosta nekaj točk pridobila v podaljšku
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi Sad
Bojan Tomažič

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v novoletni poslanici pozdravil razglasitev Gorice in Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Skupna kandidatura Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 je signal, da sta Italija in Slovenija razvili odnose, ki presegajo sobivanje ter medsebojno spoštovanje in so znak sodelovanja in perspektive za skupno prihodnost, je v poslanici na silvestrski večer rekel italijanski predsednik Sergio Mattarella. Besed sta bili veseli politični vodstvi obeh mest, organizatorji EPK 2025 in predstavniki slovenske skupnosti v Italiji. Mattarellove besede dajejo upanje, da je skupnost končno zaznana tudi na osrednji italijanski državni ravni, in so verjetno lahko tudi dobra popotnica v boju za ohranitev manjšinskega zastopstva v senatu.

Po Mattarellovem mnenju je pridobitev naziva EPK pomembno priznanje, ki naj bo v čast Sloveniji in Italiji. "Želim si, da bi to sporočilo doseglo obmejna območja v več delih sveta, tudi v Evropi," je še rekel.

Evropski prestolnici kulture za leto 2020, Reka in Galway, bosta na predlog Evropske komisije podaljšani do konca letošnjega aprila. Tako bodo v hrvaškem in irskem mestu lahko izpeljali del programa, ki ga zaradi pandemije niso uspeli. Na Reki tako načrtujejo še postavitev razstave o avstrijskem slikarju Gustavu Klimtu, načrtujejo tudi odkritje stalnih umetniških skulptur v sklopu programa Lungomare Art, odprtje Hiše otrok, finale programa 27. sosesk in vrsto programov v nekdanjem skladišču Exporta na Delti. V planu je tudi uradni program zaprtja EPK.

Predvidene prestolnice za leto 2021 - romunski Temišvar, grška Elevzina in srbski Novi Sad (kot prestolnica države kandidatke) - so zaradi pandemije upočasnile priprave. Upajo, da se bo konec aprila oziroma v začetku maja res lahko začel njihov program - takrat se bo program lanskih prestolnic uradno končal -, predvsem pa upajo, da se bo do takrat iztekla tudi pandemija in da bodo lahko zaživele. Gotovo še ne tako, kot so živele evropske prestolnice kulture pred novim koronavirusom, a vseeno polneje kot nesrečna Reka in Galway.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta