Stop animacija znova v Lutkovnem

M. MAJ.
03.11.2023 21:00

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo jutri, v soboto, ob 19. uri predvajali film Psom in Italijanom vstop prepovedan, ki zgodovinsko tematiko na izviren način prikaže s stop animacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kader iz filma Psom in Italijanom vstop prepovedan 
LGM

Celovečerni film prikazuje neizprosno življenje v italijanski gorski vasici Ughettera v začetku 20. stoletja. To je bil čas pomanjkanja služb in vseprisotne lakote. Fant Luigi Ughetto skupaj z bratoma v želji po boljšem življenju zapusti dom in se v iskanju službe odpravi čez mejo. V švicarskih in francoskih Alpah opravljajo pomembna, a težaška gradbena dela, ki jih domačini nočejo delati. Medtem se Luigi zaljubi v hčerko delovodje, Cesiro, in z njo si hitro ustvari skupno življenje. A družinska idila ne traja dolgo. Kmalu jo prekinejo Luigijev vpoklic v vojno v Afriki in druge tegobe, ki pestijo to območje med obema svetovnima vojnama.

Režiser Alain Ughetto je zgodbo uprizoril po resničnih dogodkih. Kot pove že njegov priimek, je glavni lik v filmu režiserjev dedek. A zakaj bi zgodovinsko tematiko posnel v slogu stop animacije in ne kot animiranega filma? "Z lutkami lahko izraziš veliko," je avtor povedal v intervjuju za spletni portal Cineuropa. "Na njih ni nič človeškega in prav s to distanco, ki jo prinesejo, lahko ustvariš stvari, ki se ne skladajo nujno z realnostjo. Ker pravih oseb, o katerih govori film, ni več z nami, sem si poskušal zamisliti predmete, s katerimi so bili obkroženi: oglje, brokoli, kostanje, sladkor itn. Zdelo se mi je dobro, da bi vse, o čemer so govorili, uporabil kot dekor."

Film Psom in Italijanom vstop prepovedan je animatorju še posebno pri srcu. "Roke mojega dedka so znanje prenesle mojemu očetu, on pa ga je predal meni, in nekako sem moral to obeležiti. Moj oče je bil pravi domači mojster in tudi jaz sem. Ker gre za izredno osebno zgodbo, mi je bilo zelo pomembno, da sem ta vidik vključil v film."

Kot pravi Ughetto, ga je še posebno presunil težak življenjski slog prejšnjih generacij. "Do neke mere se spominjamo naših očetov, naših mater, naših starih staršev, ampak onkraj tega pa ne vemo dosti. Ko sem raziskoval preteklost svoje družine, sem naletel na to zgodbo. Gre za zgodbo neke družine, kakršnih je bilo na stotine, zato se osebni vidik meša z zgodovinskim. Zdelo se mi je, da bi bilo močno sporočilo, če bi posnel oseben film, ki bi bil hkrati unikaten, angažiran, celo jezen. Film kot pričanje. Napis 'Psom in Italijanom vstop prepovedan' je bil značilen za neko preteklo obdobje, ampak ima hkrati vzporednice z aktualnim migrantskim vprašanjem."

Po nedavnem festivalu StopTrik se stop animacija torej znova vrača v Lutkovno gledališče Maribor, kjer projekcijo pripravljajo s pomočjo Kulturne četrti Minoriti, partnerjev pri Konzorciju Film in Maribor in s podporo Mestne občine Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta