StopTrik: Razmislek o cenzuri

MMAJ
27.09.2023 05:50

V Mariboru bo od danes do nedelje potekala 13. edicija Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki se želi s pomočjo osrednje teme odločno umestiti v aktualni trenutek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodstvo festivala StopTrik na predstavitvi programa pred Vetrinjskim dvorom. Od leve: producentka glasbenih dogodkov Kaja Fiedler, producentka otroškega programa Brina Fekonja, izvršna producentka Urška Breznik, direktorica festivala Olga Bobrowska in programski direktor Michal Bobrowski
Matic Majcen

Letošnja edicija namreč nosi naslov Animacija in cenzura, tematika pa bo predstavljena z obširno štiridelno retrospektivo, ki sta jo izbrali filmski zgodovinarki Olga Bobrowska in Andrijana Ružić ter filmski zgodovinar Michal Bobrowski. Kot so razložili selektorji, gre za filme, ki "vsebujejo različne (in znotraj zgodovine spreminjajoče se) intelektualne in vizualne ideje, ki naj bi ogrožale družbeni in ideološki status quo različnih držav," zaradi česar je bila v nekaterih primerih distribucija teh filmov prepovedana.

Prva retrospektiva z naslovom Potrjevanje krivoverstva tako vsebuje filme, ki se ukvarjajo s samocenzuro, zatiranjem, temačnimi motivacijami in travmatičnimi spomini. Druga, naslovljena Motnje dogme, bo vključevala filme, posnete med letoma 1932 in 1972 v Franciji, Jugoslaviji, na Poljskem, Češkoslovaškem in Madžarskem. Retrospektiva Soočenje z inkvizicijo bo prikazala primere filmov, s katerimi so filmski ustvarjalci in ustvarjalke opolnomočili občinstvo z "umetniškim kontrabantom". Četrta retrospektiva z naslovom Kralja časa pa vsebuje celovečerni dokumentarni film o Elbertu Tuganovu in Heinu Parsu, ustanoviteljih estonske stop animacije, ki sta se morala pogosto pogajati z uradom za cenzuro.

V ospredju mednarodni

 

tekmovalni program

Kot je v predstavitvi letošnjega programa povedala direktorica festivala Olga Bobrowska, "živimo v časih, ki jih je Chantal Mouffe opisala kot postpolitične - in se ves čas spopadamo s cenzuro in propagando ob raznih patologijah, ki jih ustvarjajo sodobni medijski in komunikacijski kanali. StopTrik, stop animacijski festival, ki potuje mimo ustaljenih poti v industriji, se oprijema idej kulturne kritike tako, da se iskreno zavzema h gledanju pod površino animiranih vizualnih radosti. Problematizacija cenzure in animacije ima široke posledice tako glede zgodovinskih in sodobnih pogojev za animacijo kot umetniški film, način komunikacije ali polje umetniškega izobraževanja."

Sicer bo na letošnjem festivalu skupno predstavljenih kar 198 filmov, od teh sta dva celovečerca, kar predstavlja najobsežnejšo ponudbo projekcij v zgodovini festivala StopTrik. Osrednji del bo ponovno zasedel mednarodni tekmovalni program, ki vsebuje 71 filmov, razdeljenih v sedem sklopov. Med njimi najdemo tudi slovensko koprodukcijo O denarju in sreči režiserjev Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr.

Vse projekcije bodo brezplačne

Pomembno vlogo znova igra tudi izobraževalni program, v sklopu katerega potekata dve delavnici. V Lutkovnem gledališču Maribor se je pravkar končala tridnevna delavnica stop animacije za otroke od 8. do 15. leta, do 1. oktobra pa poteka tudi delavnica snemanja konceptualnih animacij Workshot 2.0: Cenzura, kjer praktična izvedba kratkega animiranega projekta dopolnjuje postopek učenja o kritičnih pristopih do medijev in razumevanja filmskih narativov.

 

Nepogrešljiv je tudi program za otroke in mlade, ki vključuje posebne selekcije animacij. Festival pa bodo zaokrožili posebni dogodki z okroglimi mizami, razstava in koncerti. Dogodki se bodo odvili v Vetrinjskem dvoru, Lutkovnem gledališču in v Kulturnem centru Pekarna, vstop na vse dogodke in projekcije pa je brezplačen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta