StopTrik: Razmislek o lastni senci

M. MAJ
28.09.2022 06:00

Vodilo letošnjega festivala StopTrik, namenjenega stop animaciji, bo koncept dvojnika kot univerzalna in brezčasna tema številnih pripovednih tradicij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednji gost letošnjega festivala Hugo Covarrubias je bil za svoj animirani film Bestia nominiran za oskarja. 
Arhiv festivala

Festival StopTrik je eden največjih festivalov stop animacije v Evropi in eden izmed zgolj šestih festivalov stop animacije na svetu. Dogodek se bo kot vsako leto tudi letos odvijal v dveh mestih, najprej do konca tega tedna v Mariboru, novembra pa še v poljskem Lodžu. Kot so zapisali organizatorji, bo festival še naprej primarno namenjen slavljenju stop animacije, a tudi krepitvi kritične recepcije animiranega filma ter spodbujanju gledalcev in gledalk k spremljanju programa z globoko humanistično radovednostjo.

Osrednji koncept letošnje 12. edicije je Doppelgänger oziroma Dvojnik tako v smislu duplikata kot sence. "Lik zloveščega dvojčka ali duševnega alter ega, ki ga razumemo kot zrcalni odsev, predstavlja notranjo dvojnost jaza in omogoča prikazovanje napetosti med nasprotujočimi si platmi," so zapisali organizatorji ter dodali, da "razumevanje in analiza dvojnika kot podobe - figure zahtevata nenehno kontekstualizacijo, posodabljanje in kritično opozarjanje, kar ga spreminja v večplastnega in hvaležnega označevalca jezika animiranega filma". V povezavi z omenjenim konceptom bodo na ogled tri tematske retrospektive, in sicer Jaz, dvojnost in neznano: v iskanju dvojnika, kjer bo motiv dvojnika prikazan kot univerzalni arhetip, ki se uporablja kot sredstvo za prepoznavanje, sprejemanje ali preseganje ambivalentnih lastnosti, povezanih z vprašanji identitete in samoizumljanja, nato retrospektiva Vedno obstaja še druga stran, kjer se bodo razkrivale strategije upora in tematizirali problemi koloniziranih kultur v odnosu do dominantnih kolonističnih vzorcev družbene organizacije in vsiljenih kulturnih struktur, na koncu pa še tretja retrospektiva Nos ali zarota odpadnikov, kjer se bo odvila projekcija istoimenskega celovečernega animiranega filma Andreja Hržanovskega, mojstra ruske animacije.

Osrednji program sicer sestavljajo štiri sekcije, od katerih so tri tekmovalne. V osrednjem sklopu mednarodnih tekmovalnih filmov bodo prikazali 24 kratkih filmov s celega sveta, med njimi pa najdemo tudi slovenski prispevek v obliki filma Stakehouse (2021) Špele Čadež. V drugi tekmovalni sekciji Borderlands, ki se osredotoča na združevanje tehnik in obzorij stop animacije z drugimi tehnikami animacije in različnimi sredstvi filmskega izražanja (vključno z igranimi filmi), bodo prikazali deset filmov, v sklopu tekmovalnih filmov za otroke med šestim in osmim letom starosti pa še dodatnih 19. Program zaokrožuje netekmovalna sekcija Panorama z 20 mednarodnimi filmi, tudi s tremi slovenskimi.

Čilenski avtor animiranih filmov Hugo Covarrubias
Arhiv festivala

Festival bo tradicionalno dopolnjeval bogat spremljevalni program. Osrednji gost letošnje edicije bo čilenski avtor Hugo Covarrubias, režiser pretresljivega animiranega filma Bestia, lanskega prejemnika nagrade za najboljši animirani film po izboru občinstva na enajsti ediciji festivala StopTrik in nominiranca za oskarja v kategoriji kratkih animiranih filmov. Covarrubias bo vodil delavnico stop animacije, z njim pa bodo v soboto priredili tudi pogovor pred občinstvom o njegovem ustvarjanju. Izobraževalne dejavnosti bosta dopolnjevali delavnici pisanja scenarijev s pisateljem in filmskim kritikom Vassilisom Kroustallisom ter kritičnega pisanja z Urško Breznik in Kajo Fiedler.

Spremljevalni program bo vključeval odprtje dveh razstav. V preddverju Vetrinjskega dvora bo na ogled razstava Andreja Štularja Dvojnik, v razstavišču Vetrinjski pa razstava kuratorja Slave Lukarova V sličicah in pasicah: Razstava hrvaške animacije in stripa. Priča bomo tudi projekciji z živo glasbo z naslovom Multagitprop: Ukrajinski animirani filmi iz 20. let 20. stoletja, ki ga bo spremljal madžarski KINOMA Projekt. Festivalske večere bo popestril razgiban glasbeni program, že na otvoritveni večer bo tako nastopila ena slogovno najbolj kameleonskih slovenskih rock zasedb poosamosvojitvene scene, Moveknowledgement.

Direktorica festivala Olga Bobrowska je ob predstavitvi programa povedala: "StopTrik - edini evropski festival stop animacije - skupnosti animatorjev in navdušencev nad filmi stop animacije zagotavlja prostor, čas in niz orodij za raziskovanje preteklosti in sedanjosti te fascinantne filmske tehnike. Po dvanajstih letih organizacije festivala se skupnost, ki se vrača na StopTrik (vsako leto v večjem številu), zaveda, da to ni le kraj, kjer se predstavljajo filmi, ampak tudi prostor spontanih - in še vedno pomembnih - interakcij, ki temeljijo na ideji rušenja umetniškega in intelektualnega statusa quo."

Tako v Mariboru kot v Lodžu bo filme v tekmovalnih sekcijah izbirala študentska žirija, posebne omembe pa podeljujejo filmski strokovnjaki in strokovnjakinje, ki obiščejo festivalsko dogajanje. Zmagovalca bodo izbrali tudi z glasovanjem občinstva. Program sicer kurirata direktorja festivala Olga Bobrowska in Michał Bobrowski. Osrednje prizorišče festivalskega dogajanja bo tudi tokrat v Vetrinjskem dvoru, dogodki pa bodo potekali še v Lutkovnem gledališču Maribor, Pekarni Magdalenske mreže in v dvorani Gustaf. Vse projekcije in dogodki bodo brezplačni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta