Strniša-Šivičev Samorog

kr
03.06.2021 15:54
Nocoj po treh sezonah končno praizvedba slovenske opere Pavleta Šivica v režiji Vinka Möderndorferja, dirigent je Igor Švara.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darja Štravs Tisu

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo nocoj premierno uprizorili slovensko opero Samorog Pavla Šivica. Skladatelj je trodejanko po istoimenski drami Gregorja Strniše ustvaril leta 1981, dve leti zatem je bila izvedena in posneta na Radiu Slovenija. Režiser je Vinko Möderndorfer, dirigent Igor Švara. Zgodovina uprizarjanja Samoroga je dolga tri sezone. Nazadnje je bila predvidena kot del programa letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov. Opera s srednjeveško tematiko je zelo aktualna, govori pa o posameznikih, ki se izločijo iz družbe, ker so posebni, iskreni in se ne želijo prilagajati oblasti. Snovalci postavitve so vsebino še dodatno aktualizirali za današnji čas s tehnologijo.

Pavel Šivic (1908-1995) je bil skladatelj in pianist, pa tudi esejist, kritik, prevajalec in pedagog. Njegov glasbeno-gledališki opus velja za najobsežnejšega in najbolj raznolikega v slovenski glasbeni literaturi. Z glasbenim gledališčem se je prvič srečal takoj po koncu študija leta 1931, ko je napisal burleskno opereto Ej, ta prešmentana ljubezen. Leta 1967 je nastal balet z naslovom Goga, leta 1972 pa opera Cortesova vrnitev. Leta 1976 je sledila komorna opera Svitanja, leta 1981 opera Samorog, ki sodi med pomembnejša dela slovenske glasbene dediščine. Štiri leta pozneje je ustvaril baletno sliko z naslovom Zorenje, leta 1987 otroško opero Kaznovana radovednost, opus s tega področja pa je sklenil z neizvedenima operama Hiša iz kart (1989) ter Psomar in njegovi hlapci (1990).

V pevskih vlogah bodo nastopili Urška Arlič Gololičič, Nuška Drašček Rojko, Robert Vrčon, Matej Vovk, Andrej Debevec, Saša Čano in Janko Volčanšek kot gost. Kostumograf je bil Alan Hranitelj, svetlobo je oblikoval Pascal Merat, videoprojekcije Atej Tutta in Valerija Cozzarini. Koreografinja je bila Anja Möderndorfer, dramaturg pa Blaž Lukan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta