Študenti komparativistike v podporo profesorju Borisu A. Novaku

pv
08.06.2020 14:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris A. Novak 
Robert Balen

Sedanji študenti in študentke na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pa tudi študenti in študentke iz prejšnjih let, so napisali in podpisali pismo podpore svojemu profesorju Borisu A. Novaku. Zbrali so 167 podpisov, kar je za butične oddelke, kakršen je ta, velika podpora.
"V času krize slovenske demokracije, ki jo je rodila kriza zaradi nove koronavirusne bolezni, smo lahko študentje in študentke primerjalne književnosti svojega profesorja spoznali skozi prizmo tistih, ki ga očitno nikoli niso brali ali poslušali. Spoznali smo ga kot personifikacijo komunističnega virusa, kot nekoga, ki ni v življenju naredil ničesar razen neumnosti, spoznali smo ga kot domnevnega … Domnevnega? Za nas vsekakor o(b)staja in mi smo tu, da stojimo za njim in mu javno izrekamo podporo, saj je prav on človek, ki nas vedno znova opominja, da je univerza kot skupnost študentk, študentov, profesoric in profesorjev temeljni branik svobode izražanja, mišljenja in človekovih pravic. Prav je, da torej stopimo naprej in povemo, da dokler o(b)stajamo mi, o(b)staja tudi naš profesor Boris A. Novak.
Naš profesor o(b)staja kot eden najbolj živopisno izobraženih in sposobnih profesorjev našega oddelka. O(b)staja kot doktor znanosti, kot univerzitetni profesor, kot pesnik, kot prevajalec, kot PEN-ovec, kot literarni teoretik, kot verzolog, kot urednik, kot nagrajenec s številnimi domačimi in tujimi nagradami, kot ambasador slovenske kulture, kot aktivist, kot človekoljub, kot vitez reda umetnosti in književnosti Republike Francije … in o(b)staja KOT ČLOVEK!
Naš profesor kot profesor o(b)staja tako, da nam odpira vpogled v širok diapazon svetovne literature in misli. O(b)staja tako, da iz nas vedno znova in znova izvablja kritično misel. O(b)staja tako, da z zavedanjem o drugačnosti Drugačnim omogoča Enakost. O(b)staja kot tenkočutni miroljub. Pri posameznih vsebinah svojih predmetov pa o(b)staja kot ambasador Ljubezni iz daljave ...
Naš profesor o(b)staja kot kanon. 'Svoboda je glagol,' pravi; tudi o(b)stajanje je glagol. In kar nekaj rodov slovenske komparativistike o(b)staja in bo o(b)stajalo z Njim! V časih Njegovega tenkočutnega in gorečnega (po)žrtvovanja za Kolektiv mu izrekamo podporo. Zahvaljujemo se mu za vse Besede, za Pacifizem in Upanje!" so zapisali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta