Sugestivno, a brez slovenske skladbe

Mitja Gobec
31.07.2020 14:33

Tretji koncert cikla Mladi virtuozi na Festivalu Arsana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Godalni kvartet Emona v zasedbi Tim Skalar Demšar in Neža Capuder, violini, Tilen Udovič, viola, in Katarina Kozjek, violončelo 
Albin Bezjak

Na zadnjem koncertu niza Mladi virtuozi se je predstavil godalni kvartet Emona v zasedbi Tim Skalar Demšar in Neža Capuder, violini, Tilen Udovič, viola, in Katarina Kozjek, violončelo. Direktor festivala Arsana Mladen Delin je za letos izbral nagrajence državnega tekmovanja glasbenikov Temsig, kamor sodi tudi kvartet Emona. Vsi so uveljavljeni in dobro izšolani glasbeniki.
Njihov spored je obsegal kvartete Mozarta, Beethovna in Griega. Uvodni, nekoliko lahkotnejši Mozartov kvartet so izvajalci predstavili slogovno in intonančno čisto. Beethovnov kvartet je po fakturi nekoliko zahtevnejši, zlasti zadnji stavek, ki je mojstrsko izkomponiran. Slednjega so tudi najboljše izvedli.
Pravo presenečenje pa je bil Griegov kvartet v g-molu (komponiran leta 1878). Griegova glasba je polna dinamičnih, intonančnih in melodičnih vzgibov in je kot taka bila najzahtevnejši zalogaj na koncertu v slavnostni dvorani ptujskega gradu. Umetniki so se izkazali tako solistično kot tudi z usklajeno in poravnano igro po vertikali. Zadnji stavek je prikazal močno naslonitev na inštrumentalno plesno ljudsko izročilo. Skratka: čestitke kvartetu za to izjemno izvedbo!
Škoda le, da umetniki niso predstavili nobene slovenske skladbe, čeprav so prav zanjo na tekmovanju dobili posebno pohvalo. S tem tretjim koncertom se je zaključil komorni ciklus koncertov letošnjega festivala na Ptuju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta