Svetlobna in zvočna postavitev v Sodnem stolpu: Globoka modrina za praznike

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
19.12.2022 16:00

Svetlobna in zvočna postavitev treh umetnic, Natalije R. Črnčec, Nine Šulin in Nine Šardi v Sodnem stolpu v Mariboru se nalašč ujema z zimsko sezono, polno pričakovanj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava v Sodnem stolpu Globoka modrina si vas bo gotovo prevzela.
Boris Jaušovec

Globoka modrina si je naslov razstave v Sodnem stolpu v Mariboru, ki bo na ogled še do 28. decembra vsak delovnik od 16. do 19. ure. Gre za svetlobno zvočno postavitev, ki se nalašč ujema z zimsko sezono, polno pričakovanj.

Na otvoritev v začetku meseca se je zgrnilo okrog 200 ljudi, ki so bili navdušeni nad popolnimi kroglami Natalije R. Črnčec in neskončnimi mrežami Nine Šulin. V igri teme in svetlobe, črt in obel, se počutite, kot bi bili v za praznike okrašenem vesolju, le da vas namesto absolutne tišine zaziba meditativna glasba še tretje umetnice Juneshelen oziroma Nine Šardi. V modre tone na črni podlagi odeta postavitev prepleta umetniške govorice dveh ustvarjalk - kot so zapisali organizatorji, ustvarjata sicer ločeno, toda pri tem v sozvočju nastopita skupaj. Postavitev je v osnovi statična, a postane dinamična, ko se po prostoru premikate. Avtorska glasba Juneshelen vam pri tem okrepi občutek breztežnosti.

Likovni umetnici, sicer tudi profesorici likovne umetnosti, sta prepoznavni ustvarjalki mariborske alternativne scene v okviru kulturnega centra Pekarna. Natalija Črnčec je diplomirala na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Zaposlena je kot profesorica likovne umetnosti na Prvi in II. gimnaziji Maribor, kjer pod njenim mentorstvom uspešno delujeta dijaški likovni skupini. Z različnimi umetniškimi projekti se že več kot dvajset let predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Pri svojem delu se osredotoča na problematiko barve in svetlobe, ki jo tematizira v prostorskih postavitvah in slikarskih delih.

Nina Šulin je prav tako diplomirala na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in magistrirala na oddelku scenskega oblikovanja, smer kostumografija, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Deluje na področju gledališke kostumografije in scenografije, lutkovne umetnosti in ilustracije. Poučuje likovno umetnost na Osnovnih šolah Fram in Kungota ter na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. V svojem likovnem ustvarjanju raziskuje zgoščevanje likovnih elementov v prostoru skozi vrsto svetlobnih instalacij, tako doma kot v tujini.

Nina Šardi pa je diplomirala v Gradcu iz umetnostne zgodovine. Ustvarjalka zvoka in pesmi, pevka in producentka deluje pod umetniškim imenom Juneshelen. Je svojevrstna samotarka in popotnica v svetu glasbe, ki vsebuje cinematično in sanjsko vzdušje.

Ambientalna razstava v nadstropju Sodnega stolpa oziroma pod vrhom njegove okrogle strehe je kot del festivala Vilinsko mesto nastala v koprodukciji Narodnega doma Maribor in soorganizaciji Lutkovnega gledališča Maribor - Kulturna četrt Minoriti. Vstopnine na razstavo ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta