Tramvaj Poželenje za 21. stoletje

Petra Zemljič Petra Zemljič
09.05.2019 22:21

Valentina Turcu na varaždinskem odru ustvarila prvo režijo z dramskimi igralci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nobeden od likov ne bo takšen, kot je bil zapisan, da bo, napovedujejo v Varaždinu.
HNK Varaždin

Potem ko je mariborska koreografinja Valentina Turcu lani ustvarila baletno predstavo Smrt v Benetkah v koprodukciji SNG Maribor in HNK Zagreb in jo je Večernji list nato uvrstil med najboljših deset predstav na Hrvaškem, so ji v HNK Varaždin ponudili prvo režijo dramske predstave Tramvaj Poželenje. Premiera v tamkajšnjem teatru bo danes, v petek, 10. maja, Turcujeva pa ob režiji podpisuje še dramaturgijo in glasbeni koncept.
Drama Tennesseeja Williamsa velja za enega najboljših portretov družbene problematike ameriškega Juga v prvi polovici 20. stoletja in obenem za eno najboljših ameriških dram na splošno. Zgodbo govori o finančno propadli in psihično uničeni Blanche, ki se zateče k poročeni sestri in sanjari o poroki s teksaškim bogatašem. Kot sporočajo iz Varaždina, nam drama, ne glede na to, kdaj je bila napisana, danes govori o človekovih upih in tudi napakah v času, ko je vse bolj jasno, da se vse trdne komponente družbenega sveta rušijo ali preoblikujejo. Prav človeška brutalnost, študije različnih oblik odvisnosti, ekstremi in patologije človeške osebnosti so prvine, ki določajo tok pripovedi tudi v drugih dramskih delih Tennesseeja Williamsa.
"To bo moja 131. premiera," je dejala Valentina Turcu,"ki jo skupaj z ekipo ustvarjamo zelo dinamično in iskreno, ker si Tennessee to zasluži. Nimamo časa za blef. Z igralci smo našli energijo in sožitje, ki jo najdeš le redko kdaj. Ves proces je zame velika izkušnja in hkrati blagoslov. Ko rečem, da delamo Tramvaj Poželenje za 21. stoletje, je najpomembnejše, kako si to razlagajo igralci. Odločili smo se, da se ne vrnemo nazaj v 20. stoletje, ne bomo igrali Amerike, ker to danes ni relevantno. Naša Blanche je današnja Blanche. Besedila nismo spreminjali, ampak se današnja Blanche drugače spoprijema z diagnozo, ki je zapisana zanjo. Nobeden od likov ne bo več tak, kot je bil takrat, ko je bila drama napisana."
Glavne vloge igrajo Hana Hegedušić (Blanche DuBois), Ivica Pucar (Stanley Kowalski), Dora Fišter (Stella, njegova žena), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice, njegova žena), Nikša Eldan (Mladić) in Filip Eldan (Smrt). Scenograf predstave je Marko Japelj, kostumograf pa Alan Hranitelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta