TRIGGER v Mariboru in Ljubljani

kr
13.03.2024 18:00

Platforma za sodobne uprizoritvene prakse bo tujim selektorjem in producentom ponudla nekaj izbranih predstav, ki so odprte tudi za publiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Intimnem odru bo tudi ponovitev predstave Krvne zgodbe.
Moment

Platforma za sodobne uprizoritvene prakse TRIGGER, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj z Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Motovilo, se vrača. Prvi dan showcase festivala bo jutri, v četrtek, v Mariboru, nato se dogajanje preseli v Ljubljano. Trigger bo letos potekal med 14. in 17. marcem in je namenjen krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah.

Štirje dnevi predstav, diskusij, zvočnih sprehodov, gledaliških esejev, odprtih razprav in spoznavanja domačih in mednarodnih uprizoritvenih trendov.

Peta edicija platforme, ki se bo odvila v Mariboru in Ljubljani med 14. in 17. marcem 2024, združuje moči z IETM Caravano, s čimer se bo še tesneje prepletla lokalna in mednarodna mreža kulturnih profesionalcev.

IETM je ena najstarejših in največjih mednarodnih kulturnih mrež, ki združuje več kot 500 organizacij in posameznih strokovnjakov z globalnim delovanjem v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Člani mreže so tudi številne slovenske organizacije, med njimi Gledališče Glej, Bunker, Pekinpah, Moment in Slovensko mladinsko gledališče.

Glavni cilj je mednarodnim udeležencem ponuditi priložnost, da odkrijejo uprizoritveno umetnost države gostiteljice in se povežejo z lokalnimi profesionalci. V Ljubljani tako pričakujejo okoli 40 mednarodnih gostov.

V duhu Karavane se bo letošnja edicija platforme Trigger osredotočala na reinterpretacije lokalne zgodovine in konteksta ob primerjavi z globalnimi pripovedmi. Lokalne prakse sodobnih uprizoritvenih umetnosti bodo poskušali umestiti v družbeno-politično dediščino nekdanje Jugoslavije.

V Mariboru bodo goste organizatorji uvodoma popeljali na sprehod po mestu in predstavili mariborska prizorišča neodvisne scene. Mednarodnim selektorjem se bodo v Mariboru predstavili Pedro Moldao in Miranda Trnjanin z dokufikcijsko biografsko predstavo Krvne zgodbe/Blood Stories (režija Jorge Andrade; portugalsko-slovenska soprodukcija), Brina Klampfer Merčnik in Vita Osojnik s plesno predstavo Nihče več ne žvižga, na sporedu bo tudi predavanje-performans v režiji Tjaše Črnigoj Spolna vzgoja II – Zmožnost.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta