Trinajst vrhunskih poletnih filmskih večerov v Minoritih

Petra Zemljič Petra Zemljič
05.07.2022 13:04

Program bodo zagnali v soboto z enim najboljših aktualnih slovenskih filmov, Inventuro avtorja, režiserja in scenarista Darka Sinka, s katerim se bosta po projekciji pogovarjala Večerov filmski kritik Matic Majcen in režiserka Urša Menart.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mala mama je na sporedu 13. julija. 
Letni kino Minoriti

Že šestič zapored Društvo za razvoj filmske kulture in Lutkovno gledališče Maribor (LGM) s številnimi partnerji prirejata Letni kino Minoriti, ki bo v letošnji ediciji ponudil 13 vrhunskih poletnih filmskih večerov. V Avditoriju bodo potekali od 9. julija do 20. avgusta, vsako soboto in sredo ob 21. uri z nadomestnim terminom ob nedeljah.

Program bodo zagnali v soboto z enim najboljših aktualnih slovenskih filmov, Inventuro avtorja, režiserja in scenarista Darka Sinka, s katerim se bosta po projekciji pogovarjala Večerov filmski kritik Matic Majcen in režiserka Urša Menart.

Programski koncept ostaja torej enak: izbor najboljših aktualnih naslovov, slovenskih in tujih, pospremljen s kinotečno poslastico in pogovori z avtorji ter avtoricami. Direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar je na predstavitvi programa še povedala, da so znova ustvarili tudi presečno množico, kjer se filmska in lutkovna umetnost srečata; predstavljajo dva sklopa filmov iz festivala Stoptrik v programu Poletnega lutkovnega pristana. Novost pa je, da bodo filme v avditoriju letos prvič predvajali z novega DCP projektorja, ki ga je mariborska občina kupila za filmske programe v mestu.

Sladičeva pica
Letni Kino Minoriti

Programski selektor je Žiga Brdnik, producent pa Rene Puhar, ki je predstavil program in kot vrhunec filmskega poletja označil jubilejno projekcijo enega najboljših filmov vseh časov, Botra, ki bo ob 50. letnici na novo zaživel z digitalno restavrirano kopijo. Z obiskom filmske ekipe in Pihalnega orkestra SVEA Zagorje se obeta mariborska premiera celovečerca Matevža Luzarja Orkester, ki skozi črni humor in trpke zgodbe članov orkestra secira slovensko družbo. Videli bomo tudi z zlato kamero v Cannesu nagrajeno hrvaško-slovensko-ameriško-brazilsko koprodukcijo Morena (s slovitim izvršnim producentom Martinom Scorsesejem), ki spopad z mračnimi silami patriarhata postavi v navidezno idilo s soncem obsijane jadranske obale. Sledil bo pogovor z obetavno režiserko in scenaristko Antoneto Alamat Kusijanović.

Prikazali bodo na primer še Sladičevo pico, romanco v Los Angelesu v divjih sedemdesetih, ki jo je posnel eden najizvirnejših ameriških filmarjev našega časa Paul Thomas Anderson, in dokumentarec Gorana Vojnovića 2017 o največjem uspehu slovenskega ekipnega športa z vsemi največjimi košarkarskimi zvezdami. Izpostavimo še Malo mamo, filmsko meditacijo na temo otroštva in izgube francoske mojstrice Celine Sciamma. Natančnejši program najdete na spletnih straneh Lutkovnega gledališča Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta