Uigranost, disciplina in čista intonacija

Mitja Gobec
29.07.2020 19:00

Festival Arsana, drugi koncert cikla Mladi virtuozi: godalni kvartet Ameba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred mladimi izvajalci je lepa kariera. 
Albin Bezjak

Godalni kvartet Ameba je letošnji zmagovalec državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG. Sestavljajo ga dijaki ljubljanskega konservatorija za glasbo Timotej Willewald, Ana Močnik (violini), Patricija Malovrh Mlačnik (viola) in Lora Kozlevčar (violončelo). Njihov mentor je profesor Zoran Bičanin. Pripravili so pester spored skladb. Dva Haydnova godalna kvarteta (Es-dur in h-mol), Dvořakov kvartet v F-duru (dva stavka), dva stavka iz Štirih sporočil Marijana Lipovška in tri dunajske plese Fritza Kreislerja. Mladi umetniki so kljub kratkemu skupnemu muziciranju neverjetno uigrani. Njihova disciplina in čista intonacija sta nas presenetili.
Oba Haydnova kvarteta, od drugega smo slišali 3. in 4. stavek, sta bila izvedena slogovno in čisto. Gotovo je bil najbolje izveden 4. stavek iz h-molovega kvarteta (Finale. Presto). Zelo subtilno so izvedli 2. stavek (Lento) iz Dvořakovega kvarteta. Molovsko občutena ljudska tematika je bila izvedena prepričljivo. Pohvalim čisto igro violistke.
Izvedba dveh stavkov dela Marijana Lipovška je bila zame višek večera. Že sama skladba preseneča z invencijo in izvirnostjo za to zasedbo po skoraj 300 letih od utemeljitve godalnega kvarteta. Sploh pa so nas pozitivno presenetili s tem, ko so uvrstili na spored slovensko delo! Zadnji avtor, ki so ga mladi umetniki predstavili, je bil Kreisler, njegove tri popularne skladbe, ki pa so jih prav tako izvedli z vso disciplino in prikupnostjo glasbene tematike. Vrstni red sporeda bi bil učinkovitejši v naslednjem zaporedju: Haydn, Haydn, Dvořak, Lipovšek, Kreisler.
Mirno lahko zapišem, da je pred mladimi izvajalci, če bodo nadaljevali v tej zasedbi, še lepa kariera. Med poslušalci je bilo tokrat kar nekaj njihovih sošolcev z ljubljanskega konservatorija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta