Umrl je Bogdan Žižić, pomemben hrvaški filmski režiser

kr
04.05.2021 18:00
V sedemdesetih letih preteklega stoletja je veljal za vodilnega predstavnika družbenokritičnega filma v Jugoslaviji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogdan Žižić (1934-2021), na fotografiji desno
Motovun FF

V 87. letu se je poslovil hrvaški režiser in scenarist Bogdan Žižić. Bil je izjemno produktiven avtor, saj je posnel več kot sto celovečercev ter kratkih in dokumentarnih filmov.

Žižić se je rodil leta 1934 v Solinu pri Splitu. V Zagrebu je študiral pravo. Med letoma 1960 in 1964 je bil dramaturg pri Zagreb filmu ter med letoma 1984 in 1990 njegov direktor.

Znan je po dokumentarcih, med katerimi je prvega o katastrofalni poplavi v Zagrebu posnel leta 1964. Sledilo je več kratkih dokumentarnih filmov, pogosto o likovni umetnosti. Zadnji dokumentarni film, Jasenovački memento, je posnel pred petimi leti.

Za celovečerna igrana filma Hiša (Kuća) in Ne nagibaj se ven (Ne naginji se van) je v letih 1975 in 1977 dobil zlati areni na filmskem festivalu v Pulju. V sedemdesetih letih preteklega stoletja je veljal za vodilnega predstavnika družbenokritičnega filma v Jugoslaviji. Leta 1984 je posnel celovečerec Rani snijeg u Münchenu, ki je po mnenju številnih njegov najboljši film.

Nagradili so ga na festivalih po vsem svetu, v Oberhausnu, Beogradu, Krakovu, New Yorku, Barceloni, Sofiji in drugje.

Na Hrvaškem je prejel nagrado Vladimirja Nazorja za življenjsko delo. Leta 2017 je prejel tudi nagrado, poimenovano Petdeset let, na filmskem festivalu v Motovunu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta