Umrl je dirigent Marko Munih

P. V.
22.07.2024 15:00

Njegova dediščina je največja na področju prenove in posodobitve slovenskega zborovskega petja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Munih (1936-2024) 
RTV SLO

V 89. letu se je poslovil dirigent Marko Munih, ki je bil 16 let odgovorni urednik in umetniški vodja glasbenih programov na Radiu Slovenija. Večkrat nagrajeni dirigent je vodil mnogo zasedb, tudi Simfonike RTV Slovenija, komorni zbor takratne RTV Ljubljana in radijski mladinski zbor.

Dirigiral je tudi več drugim zasedbam, med drugim orkestru Slovenske filharmonije in Akademskemu pevskemu zboru (APZ) Tone Tomšič in Primorskemu akademskemu pevskemu zboru Vinko Vodopivec, katerega vodenje je prevzel od Antona Nanuta.

Marko Munih se je rodil 9. januarja 1936 na Mostu na Soči, njegov prvi stik z glasbo pa so pomenile vaje tamkajšnjega zbora, ki ga je njegov oče Zdravko vodil skoraj 40 let.  Da bo glasbenik, se je odločil  v prvem letniku gimnazije, ko je ob neki priložnosti slišal Schubertovo Nedokončano simfonijo. Po diplomi iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je v Frankfurtu izpopolnjeval pri hrvaškem maestru Lovru Matačiću.

Prejel je študentsko Prešernovo nagrado, nagradi Prešernovega sklada za umetniško vodenje APZ Tone Tomšič in orkestra Slovenske filharmonije, Bettetovo nagrado za poustvarjalnost in zlato plaketo JSKD za življenjsko delo.

Ob njegovi 80-letnici je izšla dvodelna monografija (Maestro Marko Munih in Moje izrazno sredstvo so roke). Njegova dediščina je največja na področju prenove in posodobitve slovenskega zborovskega petja, kot urednik glasbenih programov na nacionalnem radiu je spodbujal ustvarjanje in poustvarjanje glasbenikov. Dirigiral je številne krstne izvedbe slovenskih del in se posebej posvečal večjim vokalno-instrumentalnim skladbam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta