Umrl je "Rembrandt video umetnosti" Bill Viola

P. V.
15.07.2024 05:51

Umetnik, ki je naredil več kot katerikoli njegov sodobnik za napredek čustvene in estetske razsežnosti tega medija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bill Viola (1951-2024) 
EPA

V 73. letu je umrl ameriški umetnik Bill Viola, pionir na področju novih medijev in instalacij, ki je temeljna človeška stanja in teme, rojstvo, smrt, zavest, žalost, odrešitev ... raziskoval poglobljeno in hipnotično. Pri tem se je opiral na duhovno in filozofsko izročilo Vzhoda in Zahoda, budizma in krščanstva. 

Viola je pogosto delal z več velikimi video zasloni, na katerih se igralci premikajo v izjemno počasnem posnetku. "Tisto, kar je dala video kamera in česar nam pero, svinčnik in papir ali čopič in platno niso mogli dati, je zmožnost pogleda na resnični svet z odprtimi očmi in snemanje dogodkov, ko se odvijajo," je rekel Viola. "Po mojem mnenju medijska tehnologija ni navzkriž z našim notranjim sebstvom, pač pa njegov odsev," je še rekel.

Britanska kritičarka Laura Cumming je leta 2001 ob njegovi razstavi v Londonu zapisala: "Najveličastnejša razstava živečega umetnika, kar jih trenutno lahko vidimo v Veliki Britaniji. Viola je postal Rembrandt video dobe, umetnik, ki je naredil več kot katerikoli njegov sodobnik za napredek čustvene in estetske razsežnosti tega medija."

"Umetnost Billa Viole so kuratorji večkrat sopostavili z Michelangelovo, na primer v Muzeju duoma v Firencah in v londonski Kraljevi akademiji. V Londonu so v okviru razstave Bill Viola/Michelangelo: Life, Death, Rebirth 14 Michelangelovih risb razstavili skupaj z 12 Violovimi video instalacijami.

Daljnosežnemu vplivu Violovega dela se je svet poklonil s številnimi nagradami in retrospektivami. Leta 2017 je njegovo retrospektivno razstavo v Guggenheimovem muzeju v Bilbau obiskalo več kot 700 tisoč ljudi," je ob novici o smrti umetnika povzel MMC RTV SLO. Njegova dela v svojih zbirkah hrani več najpomembnejših svetovnih galerij. 

V londonski katedrali sv. Pavla sta dve umetnikovi stalni video instalaciji. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta