Uspeh. Velik uspeh

Petra Vidali Petra Vidali
16.01.2019 15:41

HBO-jeva "regionalna serija" Uspeh je najbrž najboljše, kar je v tem žanru televizija proizvedla v tem prostoru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uliks Fehmiu, Iva Mihalić in fantastična 21-letna Tara Thaller v kompleksnem zavezništvu
HBO

V nedeljo, 6. januarja, so na kanalu HBO predvajali prvega od šestih delov serije Uspeh. To nedeljo je bil na sporedu drugi, naročniki paketa HBO GO pa so sploh lahko videli že vse dele. Serijo predvajajo v Srbiji, Hrvaški, Sloveniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori, saj jo je kot svojo prvo nadaljevanko produciral HBO Adria in je bila zasnovana kot "regionalna serija". Danes pač geopolitiko definira tudi industrija zabave. Predvajajo jo na območju nekdanjih jugoslovanskih republik in tudi v Srednji Evropi, Skandinaviji in Španiji, menda jo hočejo takoj tudi v ZDA.
Na natečaj HBO Adria First Draft, ki so ga predstavili leta 2016 na Sarajevskem filmskem festivalu in je zahteval, da avtorji scenarije prostorsko umestijo v regijo, je prispelo 570 osnutkov. Žirija je izbrala dva scenarija, Uspeh Marjana Alčevskega (Hrvaška) in Otok Ivana Kneževića (Srbija), ki še čaka na realizacijo.
Marjan Alčevski je "zagrebški scenarist iz Makedonije", kot pravi sam. Mimogrede, Alčevski je že sodeloval tudi pri slovenskem filmu, bil je soscenarist filma Mihe Kniflica Vztrajanje. Regija torej funkcionira, Makedonec je napisal scenarij, ki se dogaja v Zagrebu, režiral pa je Uspeh režiser, scenarist in producent iz Bosne in Hercegovine Danis Tanović. Tanović je edini oskarjevec iz regije - tujejezičnega oskarja je dobil za Nikogaršnjo zemljo leta 2002 - in to je njegova prva serija. Producenti so dobro poskrbeli tudi za pestrost igralcev, slovenske barve z vidno vlogo suvereno zastopa (kot bad guy) Borut Veselko. V glavnih vlogah vidimo Taro Thaller ("Blanka je uporniška najstnica, ki ima nasilnega očeta in še hujšega fanta"), Tonija Gojanovića ("Kiki je nezaposlen mož in oče, ki mu grozi izguba stanovanja saj ne zmore več plačevati kredita"), Ivo Mihalić ("Vinka je bančna uslužbenka, ki je ujeta v nesrečnem zakonu"), Uliksa Fehmiuja ("Haris je uspešen arhitekt, ki poskuša zaustaviti lasten gradbeni projekt") in Marijo Škaričić kot policijsko inšpektorico. Namreč, štiri protagoniste poveže tako rekoč naključen zločin. Nenamerni sostorilci se tako soočajo ne le z roko kriminalistične pravice, ampak tudi z lovkami kriminalnega podzemlja, hkrati pa jih je ta usodni dogodek doletel v tisti točki njihovih življenj, ko so se zavedeli, da so si predolgo zatiskali oči pred umazanijo njihovih lastnih poslovnih, ljubezenskih, družinskih razmerij. Skratka, ravno ko so se odločili, da je dovolj tega, da drugi gospodarijo z njihovimi življenji, se jim je zgodilo nekaj, kar bo odslej kot meč viselo nad njihovimi življenji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta