Ustvarjalci v Mariboru: Ni volje ni vizije

Petra Zemljič Petra Zemljič
15.07.2020 06:00

V raziskavi, ki jo je izvedel Zavod PIP, večina vprašanih kulturnih ustvarjalcev dosedanje izvajanje občinskega kulturnega programa ocenjuje kot (zelo) slabo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v novem LPK, ko ga bodo, če ga bodo, prihodnje leto sprejeli, Mariborska knjižnica prva prioriteta?
Sašo Bizjak

Mariborski lokalni kulturni program (LPK) se izteka in mesto bo moralo prihodnje leto postreči z novim, s tem pa začrtati tudi kulturno politiko v prihodnje. Urad za kulturo in mladino doslej še ni podal poročil o doseganju zastavljenih ciljev in uresničevanju ukrepa, a jih obljublja, predvidoma naj bi jih obravnavali na septembrski seji mestnega odbora za kulturo. So pa medtem v Zavodu PIP (neprofitnem zavodu zasebnega prava za opravljanje dejavnosti s področja pravnega svetovanja in pravne pomoči, informiranja o Evropski uniji in razvoja nevladnih organizacij) že opravili raziskavo, v kateri so sodelovali predstavniki mariborskih javnih zavodov na področju kulture, nevladnih organizacij, delujočih na področju kulture, samostojnih kulturnih ustvarjalcev in drugih kulturnih akterjev. Večina vprašanih, bilo je 45 sogovornikov, je dosedanje izvajanje LPK-ja ocenila kot (zelo) slabo tako na ravni celotnega dokumenta kot posameznih vsebinskih področij.

Vlaganj skoraj ni bilo

Iz raziskave je mogoče razbrati, da tudi tisti ukrepi, ki so bili deloma uresničeni, v večjem delu "ne nakazujejo, da gre za proces, ki vodi k skorajšnji uspešni uresničitvi ukrepa, temveč gre bolj za delno/nepopolno oziroma površno uresničitev, ki ne nakazuje celostne rešitve". Proračunska sredstva za kulturo (programi) so se po mnenju anketirancev v povprečju ohranjala na enaki ravni, vlaganj v kulturno infrastrukturo pa skorajda ni bilo. Kulturna javnost pogreša večjo vključenost občine pri pridobivanju dodatnih sredstev, pristojnemu uradu pa očitajo, da niso krepili sodelovanja in dialoga ter niso vključevali drugih v pripravo politik na področju kulture. Tudi zdavnaj napovedana ustanovitev Sveta za kulturo ni bila uresničena. Prevladuje mnenje, da "vodstvo občine kulturi ne nameni večje pozornosti, ni politične volje in vizije na področju kulture, prav tako je zaznati tudi pomanjkanje ambicioznosti, tudi nekompetentnost kadrov, ki v mestni upravi delujejo na področju načrtovanja in izvajanja kulturne politike".

Vlažni kletni prostori Mariborske knjižnice, kjer je shranjeno gradivo 
Andrej Petelinšek

Nerealizirani projekti

A vrnimo se k lokalnemu kulturnemu programu in njegovi neizvedbi, za kar je po mnenju anketiranih kulturnikov odgovorna nezainteresiranost vodstva mariborske občine. Sicer se strinjajo, da so svetle točke dveletni proračun in triletni razpisi za programe na področju kulture ter njihova zgodnejša objava, a možnosti za izboljšave je še veliko. Na področju uprizoritvenih dejavnosti je večinska ocena, da temu področju ni bila izkazana prednostna podpora, saj ni bil niti vzpostavljen vadbeno-predstavitveni prostor. Podobna ocena se nanaša tudi na področje glasbene umetnosti, na področju vizualne umetnosti pa ostaja nerealiziran projekt nove umetnostne galerije. Tudi ukrep zagotavljanja ateljejev za likovne ustvarjalce ni bil uresničen.
Na področju arhitekture jih je večina navedla nepoznavanje področja, na filmskem pa, da niso bili zagotovljeni prostorski, tehnični in organizacijski pogoji delovanja mestnega kina s potrebno digitalno projekcijsko in predvajalno platformo. Večinska ocena anketiranih glede izvedbe ukrepov na področju knjige in knjižnice je podobna prejšnjim: v mestu ni skupne neprofitne knjigarne mariborskih založnikov in ni rešeno prostorsko vprašanje osrednje knjižnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta