Uteha spomina - Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali

27.08.2021 06:00
Fotografije socialističnega vsakdana izpred štiridesetih ali petdesetih let v galeriji Photon
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Lenart, Only YU, Dubrovnik, 1971 (foto: Branko Lenart)
Branko Lenart

V Galeriji Photon v Ljubljani so sinoči odprli mednarodno fotografsko razstavo Uteha spomina - Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali. Razstava v ospredje postavi vsakdanje življenje pred pol stoletja. Avtorji fotografij prihajajo iz Poljske, Češke, Slovenije, Avstrije, Slovaške in Madžarske.

Na razstavi, ki jo je navdihnila knjiga Kako smo preživeli komunizem in se zraven smejali hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić, se predstavljajo fotografi Andrzej Baturo iz Poljske, Vladimir Birgus iz Češke, Janez Korošin in Zora Plešnar iz Slovenije, slovensko-avstrijski fotograf Branko Lenart, Anton Podstrasky iz Slovaške ter Janos Szasz in Lenke Szilagyi iz Madžarske.

V Galeriji Photon so si zastavili vprašanje, kako je fotografija ohranjala podobe prejšnjega časa, ki je nekoliko kasneje pripeljal do velikih družbenih sprememb. "Ne zanimajo nas torej usodni zgodovinski dogodki in velike osebnosti, pač pa želimo ponuditi vpogled v vsakdanje življenje in raziskati protislovja družbenega sistema, ki je gradil na utopični viziji prihodnosti. /.../ V ta namen smo povabili nekatere pomembne fotografe iz regije, ki so beležili vsakdanje življenje 'malih ljudi' zlasti v obdobju 70. in 80. let minulega stoletja," so zapisali v galeriji.

"Ne glede na sistemske nianse med državami na vzhodni strani železne zavese in ex-Jugoslavijo pa se podobe z razstave umeščajo v splošni, kolektivni spomin na desetletja neke družbene ureditve. Razstavljene fotografije sprožajo tudi povsem individualne spomine, ki nas spontano vračajo v preteklost, v čas otroštva in mladosti, ki danes mnogim predstavlja vir nostalgičnega spomina na tiste čase," so še zapisali.

Razstavni projekt je zasnoval in kuriral Dejan Sluga. Razstavni katalog bo izšel ob odprtju na Dunaju, kjer je razstava načrtovana med 1. oktobrom in 20. novembrom. V Ljubljani bo razstava na ogled do 24. septembra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta