V. d. direktorice Slovenskega gledališkega inštituta je Mojca Kreft

P. V.
16.02.2022 15:10

Bivša direktorica Mojca Jan Zoran je zdaj vodja sektorja za umetnost na ministrstvu za kulturo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Kreft
Robert Balen

Na spletni strani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) so objavili sporočilo, da je 14. februarja vodenje inštituta kot vršilka dolžnosti direktorice prevzela Mojca Kreft. Od njegove ustanovitve leta 2014 je inštitut vodila Mojca Jan Zoran. Med drugim je bila skupaj z ustanovitelji portala SiGledal glavna pobudnica vzpostavitve portala Kritika, prostora za referenčno kritiko, recenzije in refleksijo uprizoritvenih umetnosti. Z inštituta se je vrnila na ministrstvo za kulturo (tam je bila zaposlena tudi pred direktorovanjem), po novem vodi sektor za umetnost.

Mojca Kreft (1947, Videm ob Ščavnici) je dramaturginja in teatrologinja. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študirala slovenščino in etnologijo, po dveh letih študija je vzporedno vpisala dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je leta 1975 diplomirala.

Bila je dramaturginja (in večkrat v. d. umetniške vodje) v Mestnem gledališču ljubljanskem (1975–1987), dramaturginja v Drami SNG Maribor (1987–1989), umetniška vodja (1989–1999) in dramaturginja (2000) v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Zatem je kot kustosinja je vodila zvočni arhiv v Slovenskem gledališkem muzeju od leta 2001 do leta 2009, kjer je tudi pridobila strokovni naziv muzejska svetovalka, od leta 2020 je bila umetniška vodja v Šentjakobskem gledališču Ljubljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta