V Londonu odpiranje, v Amsterdamu pred zaprtjem

sta, ku
27.07.2020 14:05

Tate Modern se je odprl po štirih mesecih, nizozemski muzeji, ki so odprti že dva meseca, pa se soočajo s finančnimi izgubami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Londonski Tate Modern 
Tate UK

Londonska galerija Tate Modern je danes po štirih mesecih znova odprla vrata za obiskovalce. Vendar pa bo politika obiskovanja po novem potekala nekoliko drugače. V muzej bodo lahko vstopili le obiskovalci z vnaprej kupljeno vstopnico, po galerijskih prostorih pa bodo lahko hodili le po začrtani poti.
Tate Modern, ki je leta 2019 beležila skoraj 6,1 milijona obiskovalcev, zaradi pandemije v začetni fazi pričakuje več domačih obiskovalcev.
Po besedah razstavnega direktorja galerije Achima Borchardt-Humea za uvod načrtujejo etnično razgiban program, kar predstavlja tudi velika fontana afroameriške umetnice Kare Walker, ki so jo postavili v dvorano turbin. Vodnjak Fons Americanus predstavlja nekakšno ironično nasprotje kipu kraljice pred Buckinghamsko palačo. Namesto poveličevanja britanskega imperija trinajst metrov visok vodnjak opozarja na čezoceansko suženjsko trgovino Velike Britanije kot ZDA, pravi direktor.
Prav tako bo na ogled razstava del Andyja Warhola, ki so jo bili primorani marca zapreti le nekaj dni po njenem odprtju. Postavitev s predstavitvijo 100 Warholovih del si bo mogoče ogledati vse do novembra.
Te dni se odpirajo tudi sestri muzeji: londonski Tate Britain, Tate St Ives v Cornwallu in Tate Liverpool.
Okrog 100 muzejev na Nizozemskem je opozorilo, da bodo zaradi koronavirusa morda morali zapreti vrata, če ne bodo dobili finančne podpore. Anketa, ki jo je združenje muzejev opravilo med 430 institucijami, njegovimi članicami, je pokazala, da brez finančne podpore preti zaprtje zlasti manjšim muzejem, ki imajo manj kot 40.000 obiskovalcev letno.
Vlada je sicer ob začetku pandemije namenila 300 milijonov evrov za pomoč kulturnim institucijam, vendar pa so sredstva pomagala predvsem velikim muzejem. Manjši so medtem ostali odvisni od svojih lastnih prihodkov.
Nizozemski muzeji so se po treh mesecih ponovno odprli 1. junija, vendar omejenemu številu obiskovalcev. Zaradi pomanjkanja turistov se soočajo z okrog 80-odstotnim upadom prihodkom od prodaje vstopnic in spominkov ter obiskov restavracije ali kavarne, je opozorilo združenje. Če se bo majhen obisk nadaljeval, večina muzejev v prihodnjem letu predvideva nadaljnje izgube.
Celotni kulturni sektor na Nizozemskem bo imel zaradi koronavirusne krize predvidoma 2,6 milijarde evrov izgube. (sta, kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta