V Sarajevu slavil hrvaški film Varen kraj

sta, mmaj
19.08.2022 22:53

Hrvaški avtor Juraj Lerotić je z zgodbo po resničnih dogodkih poleg nagrade za najboljši film osvojil še kipec za najboljšega igralca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Režiser Juraj Lerotić z nagrado za najboljši celovečerec na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu
Fehim Demir

Na Sarajevskem filmskem festivalu so na petkovi slovesnosti podelili nagrade najboljšim filmom letošnje edicije. Slavil je hrvaški film Varen kraj (Sigurno mjesto), ki ga je napisal, režiral in v njem zaigral Juraj Lerotić. 44-letni avtor je z nagradama za najboljši film in najboljšega igralca nedvoumni zmagovalec letošnjega festivala. V družinski drami, ki prikazuje zgodbo o samomoru njegovega brata, Lerotić igra samega sebe. Film temelji na resnični zgodbi o tragičnem boju Lerotića in njegove matere, ki sta skušala pomagati samomorilnemu bratu oziroma sinu. Film je žirija izbrala za najboljšega v konkurenci osmih celovečernih filmov. Predsednik žirije, avstrijski režiser Sebastian Meise, je dejal, da film prikazuje like, ki parajo srce, in na preprost način poda kompleksno zgodbo, ki nas navdaja z obupom, saj prikazuje družbo, ki ne čuti bolečine drugih. Celovečerec Varen kraj ima tudi slovenski pridih. Direktor fotografije je Marko Brdar, v epizodni vlogi je nastopil Igor Samobor, film pa je nastal tudi s podporo slovenske sheme denarnih povračil, ki jo je izpeljala produkcija December.

Žirijo, ki je v Sarajevu podeljevala nagrade v tekmovalnem programu, so poleg Meiseja sestavljale še francoska režiserka Lucile Hadžihalilović, hrvaška režiserka Antoneta Alamat Kusijanović, srbski igralec Miran Marić in izraelski producent Katriel Schory.

Nagrado za najboljšo režijo je osvojila ukrajinska režiserka Maryina Er Gorbach za film Klondike. Ta vojna drama se odvija v Ukrajini leta 2014, ko so proruski separatisti v vzhodnem delu države sestrelili malezijsko potniško letalo na poti med Amsterdamom in Kuala Lumpurjem, pri čemer je umrlo več kot 290 potnikov in članov posadke.

Kipec za najboljšo igralko je medtem šel luksemburški igralki Vicky Krieps za vlogo v filmu Korzet. Slednja je enako nagrado sicer osvojila že v sekciji Posebni pogled na filmskem festivalu v Cannesu. Srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel madžarsko-romunski film Naopako režiserja Balazsa Turaija. Ločena žirija je podelila tudi nagrade najboljšim dokumentarnim filmom. V tej sekciji je slavil koprodukcijski celovečerec Muzej revolucije režiserja Srđana Keče.

Za nagrado srce Sarajeva se je letos potegovalo 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah. V tekmovalnem programu festivala so bili tudi trije slovenski filmi. V tekmovalni program osmih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska filma: igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka ml.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta