V spomin: Silvije Arc Popovič (1950-2020)

"Silvije je bil posebnež, ki je morda deloval naivno, a je bil globok v razmišljanjih in je neprekinjeno sledil svoji začrtani poti, tako v življenju kot pri likovnem ustvarjanju."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvije Arc Popovič
ZDSLU

Akademski kipar Silvije Arc Popovič je lanskega novembra vstopil v 70. leto, pred koncem leta se je nepričakovano poslovil. Rojen je bil leta 1950 v Mariboru. Po končani srednji šoli je doštudiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Poleg kiparstva so bili njegovi mediji tudi grafika, slikarstvo in fotografija. Izpopolnjeval se je v Parizu in bil prisoten na številnih razstavah doma in v tujini, kot na primer v Cite Internationale des Arts Paris, Galerie Moser Graz, Galerie Cult Wien, Atelje Galerija, Bežigrajska galerija, Galerija Ars v Ljubljani, Galerija Murska Sobota, Galerija ZDSLU ter DLU Ljubljana in Maribor.

Svojo umetniško pot je kipar, grafik in slikar Silvije Arc Popovič začel v 70. letih prejšnjega stoletja s prepoznavnimi kolaži in skulptoslikami. Kustos in direktor Galerije Murska Sobota Franc Obal je ob eni izmed umetnikovih razstav zapisal, da je ustvarjalec prav s prostorsko delujočimi materialnimi slikami odprl možnost drugačnega in novega, za svoj čas nekonvencionalnega dialoga in pogleda na status slike. Silvije Arc Popovič je vedno izhajal iz risbe, zmeraj je razmišljal o materiji in snovnosti kot taki. Zato mu je bil dragocen vsak material, tudi industrijsko izdelan produkt, predmet ali samo njegov del, ki ga je zavestno iskal ali naključno odkril. Ob izbiri materialov je bil zanj pomemben tudi proces razmišljanja o likovnoteoretskih vprašanjih ter o statusu, medsebojnem vplivanju in nenehnih spremembah v umetnosti, naravi in družbi. To še dodatno potrjujejo naslovi njegovih del: Mutacije oblike, časa in prostora, Dialogi, Variacije itd. Četudi nekatera umetnikova dela na prvi pogled delujejo abstraktno, avtor figure ni nikoli opustil.

"Silvije je bil posebnež, ki je morda deloval naivno, a je bil globok v razmišljanjih in je neprekinjeno sledil svoji začrtani poti, tako v življenju kot pri likovnem ustvarjanju. Bil je kritičen, a vljuden in plemenit človek, za katerega je bil ta svet preveč grob, nasilen, brezdušen in brutalen. Bil je naš dolgoletni član, del naše ZDSLU, in pogrešali ga bomo, saj za njim ostaja sled, ki je ne bo mogoče zapolniti. Vedno je bil pripravljen pomagati, sodelovati pri raznih projektih in brez oklevanja je rad in z veseljem poklonil svoja dela, če smo organizirali 'reševalne akcije' za pomoč ZDSLU. Neutrudno je iskal poti in likovne rešitve iz problemov, ki si jih je sam postavil," je kolegu ob zadnjem slovesu zapisala Olga Butinar Čeh, kustosinja, v imenu Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Mnoga Silvijeva kiparska, grafična in slikarska dela so našla mesto v stalnih in zasebnih zbirkah. Bil je član DLUL in ZDSLU in je za svoje delo prejel številna priznanja. Ob eni svoji razstav v ljubljanskem Ateljeju Galerija je zapisal: "Likovno izražanje je primarni duhovni privilegij."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta