Veličastnih 30 - prestižen umetniški projekt v časih, ko slikanice z izvirnimi ilustracijami niso samoumevne

T. G.
17.09.2024 05:05

Pri Mladinski knjigi je izšla ilustratorska mapa 30 uveljavljenih slovenskih likovnih umetnikov in umetnic, ki se ponašajo z likovnim razkošjem in neskončno domišljijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monografija je poklon slovenskim ilustratorjem in ilustratorkam več generacij. 
Mladinska knjiga

Pri založbi Mladinska knjiga so izdali ilustratorsko mapo slovenskih likovnih umetnikov Veličastnih 30, ki se z izborom podob poklanja slovenskim likovnim umetnicam in umetnikom več generacij.

Podobe za projekt, ki je nastajal približno tri leta, je izbrala in likovno uredila ilustratorka Tanja Komadina. Kot je povedala, je izbor zasnovan na uveljavljenih likovnih umetnikih več generacij, ki so se pri svojem umetniškem ustvarjanju predvsem ali povsem posvetili ilustraciji. Za vsako od izbranih ilustracij je med drugim značilno likovno razkošje in neskončna domišljija.

Pod oblikovanje ilustratorske mape se podpisuje Sanja Janša, ki se je domislila tudi naslova mape. Na predstavitvi monografije na Vodnikovi domačiji Center v Ljubljani je dejala, da je končni izdelek takšen, da bi ga lahko brez zadrege poslali v vesolje, da predstavlja Slovenijo. Urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan pa je Veličastnih 30 označila za prestižen umetniški projekt.

Ilustracija je prvo srečanje otroka s podobo, pravi Judita Krivec Dragan, ki je ob Andreju Ilcu spisala spremno besedo.
Mladinska knjiga

30 reprodukcij ilustracij dopolnjuje skoraj sto strani obsežen katalog s predstavitvijo ilustratorjev. Spremno besedo sta napisala Andrej Ilc, ki je med drugim povedal, da je monografija opomnik na to, da slikanice z izvirnimi slovenskimi ilustracijami v današnjih časih niso samoumevne, in Judita Krivec Dragan, ki je tudi prispevala zapise k posameznim ilustracijam. Krivec Dragan je izpostavila izjemen pomen ilustracije kot prvega srečanja otroka s podobo. Biografije z orisi ustvarjalnosti, citati in izbor nagrad posameznih ilustratorjev v katalogu so delo Maje Logar iz Mariborske knjižnice.

Med vključenimi umetnicami je tudi ena izmed velikih dam slovenske ilustracije Jelka Reichman, ki je na uradni predstavitvi mape dejala, da če bo samo eno njeno delo samo enega otroka tako navdušilo, kot so njo ilustracije Marlenke Stupica, je dosegla svoj cilj.

Ilustratorka Jelka Reichman se je otrokom v srca zapisala z ilustracijami Mačka Murija, Pikija Jakoba, Medvedkov sladkosnedkov, pravljice Šivilja in škarjice, ...
Mladinska knjiga

V kompletu Veličastnih 30, ki je izšel v omejenem številu 200 oštevilčenih izvodov, so poleg posameznih reprodukcij in kataloga še listina o lastništvu mape, potrdila o lastništvu za vsako ilustracijo posebej s ključnimi podatki o ilustraciji ter pet darilnih map za ilustracije. Cena kompleta je 990 evrov. Projekt je hkrati uvod v osemdesetletnico Mladinske knjige, Cankarjeve založbe in revije Ciciban, ki jo bodo praznovali prihodnje leto. 

Mladinska knjiga
Mladinska knjiga
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta