Velik uspeh Matije Ferlina na Dunajskih slavnostnih tednih

M.H.
19.07.2021 14:24
Koreograf, režiser in performer Matija Ferlin z avtorsko ekipo in predstavo Sad Sam Matthäus navdušil kritiko in publiko na Dunajskih slavnostnih tednih: Der Standard je kritiko predstave začel z besedami Genijeva poteza.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Ferlin v predstavi Sad Sam Matthäus 
Emanat

Koreograf, režiser in performer Matija Ferlin ter avtorska ekipa - soavtor in dramatik Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovalec zvoka Luka Prinčič in oblikovalka svetlobe Saša Fistrić - so se vrnili z izjemno uspešne evropske turneje Pulj-Pariz-Ljubljana-Dunaj. Matija Ferlin in dramaturg Goran Ferčec po seriji uspešnih projektov z naslovom Sad Sam nadaljujeta odrsko raziskavo razmerja med koreografijo, govorom in uprizarjanjem, tokrat preko dialoga z monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha Pasijon po Mateju.

Sad Sam Matthäus je evropska koprodukcija zavoda Emanat iz Ljubljane, Dunajskih slavnostnih dnevov (Wiener Festwochen), Centre National de la danse iz Pariza in Istrskega narodnega gledališča iz Pulja, v partnerstvu z Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat, zavodom Bunker/Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana in s podporo Zagrebškega mladinskega gledališča.

Pobudnik in naročnik predstave, Wiener Festwochen, je najpomembnejši dunajski in avstrijski gledališki festival, ki ga vsako leto obišče več kot 150.000 ljudi. Letos traja od 13. maja do 21. novembra. Z besedo "Geniestreich" (Genijeva poteza) je časnik Der Standard opisal dunajsko premiero predstave Sad Sam Matthäus, ki je bila 9. julija v gledališču Jugendstiltheater am Steinhof. Eden najbolj spoštovanih avstrijskih dnevnikov namreč v svoji kritiki ugotavlja, da gre za "umetniško izjemno, poetično in politično predstavo, ki niti za trenutek ne zbledi".

Tak sprejem avstrijske kritike ima še posebno ceno, saj se je Ferlin predstavil ob boku svetovnih gledaliških režiserjev in koreografov, kot so Milo Rau, Philippe Quesne, Marlene Monteiro Freitas, Tim Etchells, René Pollesch, Tiago Rodrigues. Tudi dunajsko občinstvo je, tako Salzburger Nachrichten, "predstavo pospremilo z zasluženo dolgimi aplavzi". Občinstvo Centre National de la danse v Parizu je predstavo pozdravilo s stoječimi ovacijami, hrvaško in slovensko občinstvo pa se je po junijskih predstavah v Istrskem narodnem gledališču v Pulju in Stari mestni elektrarni v Ljubljani odzvalo z neprikritim čustvom in navdušenjem.

Predstavo Sad Sam Matthäus bo ponovno mogoče videti 24. avgusta na festivalu Mladi levi v Ljubljani, zagrebška publika pa si jo bo lahko ogledala 4. in 5. novembra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta