Veronikina nagrada za "mirno in udobno zavetje"

kr
28.08.2024 12:20

Nagrado za najboljšo pesniško zbirko je prejel Denis Škofič za zbirko Tuskulum.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Denis Škofič z Veronikino nagrado 
Mestna Občina Celje

Kot "mirno in udobno zavetje" definira tuskulum Slovar slovenskega knjižnega jezika. Besedo, ki je bila izvorno konkretno ime, je za naslov pesniške zbirke uporabil Denis Škofič. Na celjskem Starem gradu je zanjo dobil letošnjo Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko. Po oceni komisije je Tuskulum drzno, a hkrati do potankosti premišljeno koncipiran pesniški svet, ki nas vedno znova pretresa.

Zbirka Tuskulum je izšla pri Cankarjevi založbi.
Cankarjeva založba

Komisija v utemeljitvi nagrade zapisala, da se v pesniški zbirki Tuskulum (izšla je pri Cankarjevi založbi) razmejitev med družbenim in naravnim, med človeškim in živalskim, med posvetnim in profanim seseda sama vase, v točko, v kateri se svet razrašča iz jezika, v kateri je jezik tisto zavetje, h kateremu se znova in znova vračamo. "Toda Denis Škofič bralcu ne ponuja pomiritve - prej nasprotno, ponuja mu izgon iz znanega, izgon iz udobja, in iskanje zavetja le tam, ve pesnik, kjer je prostor za premišljanje in kjer se skriva spoznanje," je še zapisala komisija.

Denis Škofič, rojen leta 1985, je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Izdal je tri pesniške zbirke: Sprehajalec ptic (nominacija za Jenkovo nagrado in kritiško sito), Seganje (nominacija za Jenkovo nagrado) in Tuskulum, za katero je letos prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo prejšnjega leta. Njegove pesmi so prevedene v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, nemščino, slovaščino in grščino.

Za Veronikino nagrado so bili nominirani še Maja Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jure Jakob z zbirko Drobne opazke, Tonja Jelen z zbirko Od točke nič in Barbara Korun z zbirko Vnazaj.

Zbirke je v ožji izbor za nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, uvrstila tričlanska komisija, v kateri so bile Veronikina nagrajenka, prevajalka Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj.

Na Veronikinem večeru so podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga je letos prejel Boris A. Novak. Nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem je prejel Timotej Kristijan Kovač za pesem Ko sem potrkal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta