(VIENNALE) Catherine Deneuve bo predstavila spet najdenega Raula Ruiza

Matic Majcen Matic Majcen
23.10.2023 05:00

Na Dunaju bo do 31. oktobra potekal Viennale, ob Benetkah in Sarajevu največji filmski festival v naši širši regiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednje dogajanje je tradicionalno v kinu Gartenbaukino ob Mestnem parku. 
Heidrun Henke

Dunajski filmski festival je lani praznoval okroglih 60 let, letos pa se v tradicionalnem oktobrskem terminu vrača z bogato ponudbo filmov in dogodkov s področja sedme umetnosti. Tisto, kar Viennale dela za tako vrhunski dogodek, je kombinacija uglednih gostov in poglobljenega programa, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne cinefilske apetite.

V tem smislu tudi letos izstopajo nekatere retrospektive, ki jih tradicionalno pripravljajo tudi s pomočjo Avstrijskega filmskega muzeja. Osrednja izmed njih je retrospektiva čilenskega režiserja Raula Ruiza (1941-2011), ki je po smrti za sabo pustil opus več kot 100 filmov, pa tudi romanov, esejev, gledaliških iger, korespondenc itn. Na Dunaju bodo tako prikazali kar 40 režiserjevih filmov, izdali pa bodo tudi monografijo, ki bo na poglobljen način predstavila filmarjevo delo. V sklopu retrospektive bo Dunaj obiskala francoska igralska diva Catherine Deneuve, ki je odmevno zaigrala v njegovih filmih Genealogija zločina (1997) in Spet najdeni čas (1999). 

Catherine Deneuve bo Viennale obiskala v sklopu retrospektive filmov Rula Ruiza. Na sliki prizor iz filma Genealogija zločina (1997). 
Viennale

Festival bogatejši za oskarja

Poklona bo deležen argentinski režiser Lisandro Alonso, znan po svojih drznih pripovednih pristopih in sodelovanjih z igralcem Viggom Mortensenom. Alonso bo Dunaj tudi osebno obiskal in bo tu predstavil svoj novi film Eureka. Poseben gala večer bodo organizatorji priredili s projekcijo filma Amadeus (1984) in se bodo s tem poklonili leta 2019 umrlemu producentu Ericu Pleskowu, ki je zadnji del svoje kariere posvetil prav predsedovanju Viennalu. Ob tej priložnosti bo producentova družina festivalu za stalno izročila oskarjevski kipec, ki ga je leta 1985 prejel kot producent filma Amadeus. Kipec bo od sedaj razstavljen v kinu Metro v središču mesta. 

Ob 50. obletnici državnega udara s strani generala Augusta Pinocheta bodo zgodovinsko retrospektivo namenili čilenski kinematografiji. Organizatorji poudarjajo, da ne gre za kakršnokoli slavljenje omenjene obletnice, temveč je to bolj priložnost, da občinstvu razkažejo vso raznolikost filmskega ustvarjanja iz te oddaljene države, s poudarkom na tistih redko videnih, a vplivnih avtorskih delih. 

Uradna vizualna podoba letošnje edicije 
Viennale

Premiere festivalskih uspešnic

Še toliko bolj zanimiv za avstrijske gledalce pa bo fokus na avstrijsko kinematografijo osemdesetih let. Kot so poudarili v uvodnem zapisu, to desetletje danes vidimo kot razmeroma temačno. Epidemija aidsa, grožnja nuklearne katastrofe, vzpon neoliberalnih politik so svoj zamah dobile prav v tem desetletju, obenem pa se je tudi v avstrijskem filmu zgodil premik od bolj avtorskega filma sedemdesetih let v večjo podporo formalno izobraženim filmskim profesionalcem. V tem okolju so se v urbanih središčih razvile nove izrazne oblike in prav tem se bodo posvetili v tej sekciji, vključno z nosilnim filmom Strah (Angst) Geralda Kargla, ki ga na velikem platnu niso predvajali že vse od prvotnega izida leta 1983.

Najbolj priljubljen del festivala pa so tudi na Dunaju avstrijske premiere odmevnih mednarodnih uspešnic tega leta, pri čemer je ta del programa pogosto podoben novembrskemu Ljubljanskemu mednarodnemu filmskemu festivalu. Na letošnji ediciji bodo tako gledalke in gledalci prvič videli filme Popolni dnevi Wima Wendersa, Priscilla Sofie Coppole, Ferrari Michaela Manna, Nesrečna bitja Yorgosa Lanthimosa, Pošast Hirokazuja Kore-ede in mnoge druge. Na festivalu bodo gostovali režiserke in režiserji Alice Rohrwacher, Radu Jude, James Benning, Jessica Hausner, Catherine Breillat, Lav Diaz, Christian Petzold, Pedro Costa in drugi. Festival bo trajal do torka, 31. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta